hirdetés
2022. december. 07., szerda - Ambrus.
hirdetés

Poliovírus elleni emlékeztető oltást javasolnak a londoni gyerekeknek

A brit kormány egészségbiztonsági hivatala (UKHSA) poliovírus elleni emlékeztető oltást javasol a Londonban élő gyerekeknek, miután a járványos gyermekbénulást okozó vírus örökítőanyagát mutatták ki a város szennyvizében, jelentette szerdán a CNN amerikai hírtelevízió.

A brit egészségügyi hatóságok a betegség ellen London összes körzetében, minden 1 és 9 év közötti gyermeknek ajánlják az emlékeztető oltás beadását, ami, a UKHSA szerint "magasfokú védettséget jelent mind a járványos gyermekbénulás, mind pedig a vírus továbbterjedése ellen".

Az Egyesült Királyság statisztikai hivatala szerint hozzávetőlegesen egymillió gyermek érintett az intézkedésben.

A UKHSA közleményében beszámolt róla, hogy február és július között mintegy 116 féle poliovírus-maradványra bukkantak 19 londoni szennyvízmintában. Ezek nagyrésze ellen véd ugyan a kötelező oltás, de akadtak olyan minták is, amelyekben a vírus mutációit vélték felfedezni. A poliovírus ezen változatai nagyobb eséllyel okozhatnak maradandó bénulást azoknál, akik nem rendelkeznek a megfelelő oltással.

Egyelőre senkinél nem azonosítottak poliovírus-fertőződést; az utolsó poliovírusos esetet 1984-ben azonosították a szigetországban. Vanessa Saliba epidemiológus, a UKHSA tanácsadója elmondta, hogy a lakosság túlnyomó része teljes védettséggel rendelkezik a vírus ellen, az átoltottsági arány azonban az érintett, londoni térségben a legalacsonyabb.

*

A gyermekbénulásos esetek csupán 1 százalékánál fordul elő bénulás, a legtöbb eset tünetmentes, vagy enyhe tünetekkel jár, ezért rengeteg diagnosztizálatlan beteggel kell számolni. Patricia Schnabel Ruppert, az amerikai New York államban található Rockland megye egészségügyi biztosa szerint több száz, de akár több ezer diagnosztizálatlan gyermekbénulásos eset is lehet a tengeren túlon – írja a BBC nyomán a Magyar Narancs. A szakember azután nyilatkozott, hogy kiderült, Rockland megyében egy oltatlan férfi lebénult a vírus miatt.

Úgy tudni, egyelőre vizsgálják az esetet, hogy az összekapcsolható-e a Londonban, illetve az Izraelben talált esetekkel. Júniusban jelentették, hogy poliovírust mutattak ki londoni szennyvízmintákban, miközben a betegség az Egyesült Királyságban 2003-ra gyakorlatilag teljesen eltűnt.

Dr. Patricia Schnabel Ruppert szerint, ha bénulásos esetet látunk, akkor "nem csak egy gyermekbénulásos esetről van szó", miután a bénulásos polio előfordulása kevesebb mint 1 százalék. Elmondása szerint "a legtöbb eset tünetmentes vagy enyhe tünetekkel jár, így gyakran észre sem veszik a betegséget". Vagyis úgy gondolja, hogy "több száz, de több ezer" megbetegedés is történhetett, mielőtt regisztrálták a most talált bénulásos esetet.

A mostani esetek után figyelmeztették az országokat, hogy növeljék az oltási arányt, mert a vírus mutálódhat, rossz higiéniai körülmények között pedig átterjedhet olyanokra, akik nincsenek beoltva ellene.

(forrás: MTI, Magyar Narancs)
hirdetés
hirdetés

Könyveink