2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Ötös ikrek születtek Houstonban

Huszonhárom orvos segítségével három lánynak és két fiúnak adott életet a 30 éves anya Houstonban.

A három lány és két fiú jól vannak, súlyuk 1 kiló 30 deka és 1 kiló 80 deka közötti. A gyerekek 11 héttel hamarabb jöttek világra, ám ennek ellenére kettejüknek még pluszoxigénre sem volt szükségük. A családot várhatóan 6-8 hét múlva engedik haza az orvosok.

otos ikrekA világon csak mintegy 100 ötös iker él. A most született amerikai "kvintett" szülei megtermékenyítést és megtermékenyülést elősegítő gyógyszereket szedtek.

Magyar anyuka eddig kétszer adott életet ötös ikreknek: előszőr 1983. január 24-én születtek meg Kiskunfélegyházán a Tarjányi testvérek: Szilvia, Melinda, Hajnalka, Erika, Sándor.

2007. október 19-én pedig a győri származású Cs. Nagy Marianna Indianapolisban hozta világra Thomas, Hanna, Lili, Matthew és Annabelle nevű gyermekeit. Ebben az esetben természetes megtermékenyülésről volt szó, a szülők sem teherbeesést segítő gyógyszert nem szedtek sem pedig lombikprogramon nem vettek részt. „Az ultrahangvizsgálatot végző orvos maga is elképedt, amikor számolni kezdett: egy, kettő, három, négy kicsi szív. Majd megállt, és még a férjem is alig hitt a szemének, amikor az ötödik kis szívecske is láthatóvá vált a monitoron” – mesélte az anyuka.

65 millió terhességből egyszer fordul elő ötös iker, és a genetikusok szerint az ikerszülés előfordulásának esélye egy a nyolcvanhoz, a hármas ikreké egy a 8 ezerhez, a négyes ikreké egy a 730 ezerhez, az ötös ikreké pedig egy a 65 millióhoz. A lottóötös esélye egy a 44 millióhoz.

(forrás: MedicalOnline, Blikk)
hirdetés

Könyveink