hirdetés
hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Ostromra indulnak a fogorvosok

Miközben a gyerekek 80 szá­zalékának kuszán nőnek a fogai, akár fél évet is várni kell a fogszabályozásra az alapellátásban, írja a Világgazdaság.

Offenzívát indít a Magyar Gyermekfogászati és Fogszabályozási Társaság a gyermekfogászati ellátás számottevő szakmai, törvényhozási és finanszírozási megváltoztatása érdekében – mondta a Világgazdaságnak Balásné Szántó Ildikó, a társaság elnöke, a Pécsi Tudományegyetem Fogászati és Szájsebészeti Klinikájának tanszékvezetője.

A megváltozott táplálkozási szokások miatt – Magyarországon is érzékelhető – világtendencia, hogy a gyerekek 80 százaléka fogszabályozásra szorul a felnőttkori fogászati betegségek elkerülése érdekében. Ám a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által finanszírozott rendelőkben jelentős hiány van fogszabályozó fogorvosból, mivel a magánpraxisok elszívják őket. Ugyanakkor – hívta fel a figyelmet Balásné Szántó Ildikó – a NEAK-rendelőkben és az iskolai fogászatokon is éppoly kiváló szakemberek dolgoznak, mint a magánpraxisokban.

A törvény előírja a gyermekek évi kétszer történő fogászati szűrését, de a rendszer már akkor megbukik, amikor a pedagógusok óraszámát csökkenti, ha a gyerekeket elkísérik a fogászatra. Ráadásul a nem nagyvárosi gyerekek esetében az iskolai fogorvos sokszor messze van a tanintézménytől, a szállítás nem mindig oldható meg, s az iskolafogorvos sem mehet ki az iskolába, mert a törvény szerint csak rendelőben vizsgálhat.

Minden orvosi és fogorvosi tevékenység praxisjoghoz van kötve, de az iskolafogászat nem. Ez finanszírozási problémákat is okoz, például az iskolai fogorvosok nem kapták meg tavasszal azt a havi 130 ezer forintos praxispénzemelést, amelyhez hozzájutottak az alapellátásban dolgozó kollégáik.
(forrás: Világgazdaság)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés