hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Őssejtekkel a vakság ellen

Emberi szemből vett őssejtek segítségével nyertek vissza látásukból valamennyit vak patkányok – számolt be brit kutatók eredményéről a BBC hírportálja.

A megállapítások közelebb vihetnek a zöldhályog által okozott vakság kezeléséhez, ha embereknél is sikerül hasonló eredményeket elérni. Az állatkísérletekben megvalósították, hogy a sejtek új idegeket hozzanak létre a szemben, amelyek a meglévő idegekhez kapcsolódva állították helyre a látás egy részét.

A zöldhályogot a szemben megnövekedett nyomás okozza, és vaksághoz vezethet, mert a magas szemnyomás elpusztítja a retinális ganglionsejteket (idegdúcsejtek), amelyek eljuttatják az információt a látóhártyáról az agyba. A University College London és a Moorfields Szemészeti Klinika kutatói úgy vélik, hogy a humán őssejtekkel regenerálni tudták a retinális ganglionsejteket.

Vizsgálataikhoz a donorsejteket szaruhártya-átültetéskor vették a felajánlott szemből a családok beleegyezésével. Az igen ritka, őssejt funkciókkal is bíró Müller-féle gliasejtekből gyűjtöttek, amelyeket aztán laboratóriumban tenyésztettek tovább, majd alakítottak át retinális ganglionsejtekké. Ezeket a sejteket ültették azután be olyan patkányok szemébe, amelyeknek hiányoztak a retinális ganglionsejtjei, és vakok voltak. A transzplantáció után a patkányok fejéhez csatolt elektródák azt jelezték, hogy az állatok agya reagált a fényre.

(forrás: MTI/MNO)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink