hirdetés
hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Orvosszakértők mércéje

A laikus szeme sem rosszabb

A becslés pontosságát a látási percepció határozza meg, így a szemlélő tapasztalata alapján meg tudja állapítani a tárgyak méretét. Ha azonban nem jól méri fel a látószöget és a távolságot, becslése pontatlan lehet. Azt hihetjük, a törvényszéki orvosszakértő bizonyára pontosan becsüli meg az elváltozások és sérülések méretét.

Egy manchesteri munkacsoport, amelynek közleményét októberi számában publikálta a Journal of the Royal Society of Medicine (2003;96:497–8), úgy vélte, hogy a tapasztalatukra hagyatkozó szakemberek könnyen hibázhatnak. Felkértek hát tizenegy törvényszéki orvosszakértőt, hogy mondják meg tíz, egymástól 60 centiméterre egy szabálytalan alakú fehér lapon véletlen sorrendben elhelyezett „vizsgálati tárgy” méretét. A tárgyak kiterjedése 9 és 185 mm közé esett, mindegyiket a kezükbe vehették, kalibrált mérőeszközt azonban nem használhattak. A becslésre mindenki öt percet kapott. A kontrollcsoportot 13, más területen dolgozó ember (adminisztrátor, ügyvéd stb.) alkotta.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés