hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Ördögi kör: a mozgáshiányos életmód után egyre nehezebb újból sportolni

A Leeds Egyetem kutatói a Journal of Clinical Investigation folyóiratban közölt cikkükben számoltak be arról, hogy valószínűleg megtalálták a választ arra a kérdésre, miért lesz annál nehezebb újra mozogni, minél kevesebb testgyakorlást végzünk.

Egér modellszervezeten végzett vizsgálataik során az endoteliális Piezo1 fehérje funkcióját vették górcső alá. Ez a protein a véráramlás szabályozásában játszik fontos szerepet. Mechanikusan aktivált nem-szelektív kationcsatornákat képez, amelyek hozzájárulnak a jobb véráramláshoz, illetve mozgásban gazdag életmód esetén növeli a kapillárisok sűrűségét, azaz a vázizmok vérellátottságát.

Az egereken végzett vizsgálatok során blokkolták ezt a fehérjét, és az állatok sokkal nehezebben, kevesebbet mozogtak, az izmok vérellátottsága csökkent. A cikk szerzői szerint ugyanezt idézi elő a mozgásszegény életmód, az ülőmunka, de sportolóknál egy sérülést, hosszabb kihagyást követően is ez az egyik oka, hogy nehezebben képesek elvégezni a gyakorlatokat, azaz a mozgásszegény életmód ördögi kört, lefelé tartó spirált válthat ki.

Forrás: Fiona Bartoli et al, Endothelial Piezo1 sustains muscle capillary density and contributes to physical activity, Journal of Clinical Investigation (2022).

Fotó: archív (forrás: ArvaliCom)
Fotó: archív (forrás: ArvaliCom)

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink