hirdetés
2022. augusztus. 16., kedd - Ábrahám.
hirdetés

Omszki haemorrhagiás láz

Az omszki haemorrhagiás láz olyan akut vírusbetegség, amely Oroszország nyugat-szibériai területén honos.

A megbetegedésre jellemző: láz, fejfájás, kifejezett izomfájdalom, köhögés és közepesen súlyos vérzéses manifesztációk. Minden harmadik betegben kialakul tüdőgyulladás, nefrózis, agyhártyagyulladás, s ezek a szövődmények gyakran kombinációban fordulnak elő.

E fertőző betegségnek sem specifikus terápiája, sem profilaxisra alkalmas vakcinája nincs még (a nálunk is alkalmazott ún. kullancs encephalitis megelőzésére alkalmazott oltóanyag csak részleges védettséget képes biztosítani!). A megbetegedés átvitelében egy kullancs (Dermacentor reticulatus) játszik döntő szerepet, és az említett régióban élő pézsmapatkányok igen jelentős része e vírussal fertőzött.

Az omszki haemorrhagiás láz a múlt század harmincas évei előtt e területen nem volt ismeretes. Azt gondolják, hogy a „természet átalakítása” kapcsán a pézsmapatkányok nagy számban elszaporodtak, s ez járult hozzá az egyre gyakrabban diagnosztizált esetek megszaporodásához.

Forrás: Lancet 2010; 376: 2104-2113.

Dr. Szalka András
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Az Omikron megérkezése óta tengernyi tudományos adat áll rendelkezésre amely a harmadik oltás felvételének kritikus fontosságát mutatja.