hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Olcsó orvos, drága robot

Mint a BMC Urology legutóbbi számában írják a holland Pieter van den Broek és munkatársai, a katéterhasználatnak csak a kétharmada jogos.

A hazai helyzettel kapcsolatban dr. Pajor László urológus elmondja, nálunk is előfordul az orvosi indikáció nélküli kényelmi használat: bár a szakma kimondja, hogy kényelmi indokból katétert behelyezni tilos, mégis ez a gyakorlat. Hiszen például a nehéz, bordatörött beteget, aki nem tud az ágytálra rendesen felülni, a személyzet számára sokkal kényelmesebb megkatéterezni, mint wc-re kísérgetni. Ráadásul innentől kezdve a vizelete jól mérhető.
  Sok helyen a kórházhigiénés szabályokat sem tartják be, a kórház elavult, elmarad a normális éves tisztasági festés, a padozat tisztíthatatlan, az ágy lemoshatatlan. Holott a katéteres betegnek különös megítélés alá kellene esnie, mert a kilógó katéter olyan a baktériumnak, mint egy létra. Magyarországon arra sincs pénz, hogy a biofilm-képződést gátló, önmagában is baktériumölő ezüst nanorészecskékekkel bevont katétereket használjunk. A Magyar Urológus Társaság elnöke azt is hangsúlyozza: az urológia napjainkban nagy sebességgel fejlődik, és ezt a fejlődést hazánknak is követnie kell, Európa közepén nem ragadhatunk le a kőkorszakban.

Pajor Lászlóval készült interjúnkat a 13. oldalon olvashatják

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

Kapcsolódó fájlok

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés