hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

 

Nyirokkapillárisokon keresztül szabályozzák a bőrregenerációt az őssejtek

Amerikai kutatók felfedezése szerint a nyirokrendszer kapillárisai igen fontos szerepet játszanak a bőrszövet és a haj regenerációjában.

A Rockefeller University kutatócsoportja a Science folyóiratban publikált cikkében arról számolt be, hogy vizsgálataik szerint a nyirokrendszer kapillárisai szinkronizálják a bőrszövetek és a hajhagymák regenerációját.

Figyelembe véve a mindennapok során a bőrt értő erőhatásokat és kopást, a bőrszövetnek hatalmas regenerációs potenciálra van szüksége. A bőrszövetben elszórtan, apró „niche”-ekben, azaz tápláló mikrokörnyezetben őssejtek találhatók amelyek igen fontos szerepet játszanak a megújulási folyamatban. Túl sok újonnan képződő szövet azonban rákosodást idéz elő, míg túl kevés új szövet az öregedés folyamatát gyorsíthatja fel. Mostanáig a tudósok nem voltak biztosak abban, hogy az őssejtek a niche átformálásával más sejteket is képesek lennének arra utasítani, hogy új bőrszövetet képezzenek, ám a mostani kutatás ennek a folyamatnak a mechanizmusát tárta fel, azaz egy molekuláris koordináló eszközt, melyet az őssejtek jelátvitelre használnak.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

A mechanizmus feltárása során a kutatók a niche egy új komponensét is felfedezték: a nyirokkapillárisok egy olyan specializált típusát, amely képes a szövetekbe immunsejteket szállítani, illetve képes onnan elvezetni a felesleges folyadékot és a toxinokat. Ezek a kapillárisok egy olyan hálózatot alkotnak az őssejtek niche-ei körül az egyes hajhagymákban, hogy összeköttetést biztosítanak egy hajhagyma összes niche-e között. Az itt található őssejtek pedig olyan molekulákat bocsátanak ki, amelyek megindítják vagy leállítják a folyadékelvezetést, azaz szabályozzák a környező szövetek folyadék-összetételét, és végső soron szinkronizálják a szövet regenerációs aktivitását. A kutatók szerint új eredménynek tekinthető a nyirokrendszer ilyen szintű részvétele a regeneráció folyamatában, illetve a felfedezés új terápiás célpontok azonosítását teheti lehetővé bizonyos sebgyógyulási problémák és a hajhullás kezelésében.

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink