hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Novák Blanka a legjobbak között

Novák Blanka egri egyetemi hallgató a Nemzetközi Tudományos és Innovációs Versenyen (Intel ISEF) IV. helyezést ért el USA-ban.

Hazaérkezett Phoenixből (Arizona, USA) az a magyar fiatal, aki a 2019. május 13-17. között megrendezett Nemzetközi Tudományos és Innovációs Versenyen (Intel ISEF) vett részt. Az idén már több mint 1800, 20 év alatti fiatalt hívtak meg a rendezvényre, 75 országból.Novák Blanka a 2017-2018. évi, 27. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny I. díjasa volt, így a Magyar Innovációs Szövetség biztosította részvételét a tudományos (projekt) versenyek olimpiáján.

Blanka, az Egri Dobó István Gimnázium korábbi diákja, aki jelenleg az Eszterházy Károly Egyetem I. éves hallgatója, a „Lycium barbarum (magyarul farkasbogyó) fiziológiai hatásainak vizsgálata” c. munkával pályázott, amelyért kiemelkedő negyedik díjat kapott, így 500 dolláros pénzjutalomban is részesült.

A Lycium barbarumban található bioaktív komponensek identifikációja, az innovatív, saját metódus alapján készített szaponifikált oldat antibakteriális hatású vegyületeinek műszeres mérése és azonosítása történt meg. A szaponifikált oldatban található komplex vegyületcsoportok együttes hatása szignifikáns gátlást fejt ki a rezisztens, szuperbaktérium Pseudomonas aeruginosa törzs ellen. Ezen oldat hatásairól jelenleg nem áll rendelkezésre szakirodalmi adat, a benne található mikrobiális effektivitást kialakító komponensek analitikai kvantitatív feltérképezése újdonságnak számít. Az eddigi szakirodalomban fellelhető, különböző extrahálási technikával készült oldatok nem gátolják a Pseudomonas szaporodását. ­­­­A versenyző kutatásának jelentőségét az utóbbi években észlelt nagy mértékű rezisztencia és az „antibiotikumok utáni korszak” eljövetele adja. A kutatás témája saját ihletésű, a kísérleteket, méréseket, elemzéseket önállóan végezte a pályázó.

Az Intel ISEF rendezvény kétlépcsős. A versenyzőktől a zsűri angol nyelvű nevezési anyagokat kér a tudományos projektről. Ezt követően a kiállítással egybekötött döntőn több mint ezer tudós, mérnök és matematikus személyes interjúk során győződik meg a versenyzők felkészültségéről, és alakítja ki a végleges sorrendet.

A magyar delegációt dr. Jakab László, a hazai verseny zsűrielnöke, a BME VIK dékánja vezette. Novák Blanka munkája is megtekinthető lesz a 28. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legkiemelkedőbb pályamunkáit bemutató kétnapos kiállításon, 2019. május 29-én és 30-án az Ericsson Magyarország székházában.

(forrás: Magyar Innovációs Szövetség)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink