hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Nobel-díjas vezető Szegeden

Bert Sakmann Nobel-díjas német fiziológus lesz a Szegedi Tudós Akadémia (SZTA) képzési igazgatója.

Az intézmény titkára, Hegyi Péter professzor a programot a csongrádi megyeszékhely közgyűlése előtt bemutatva elmondta: 1941 óta, amikor Szent-Györgyi Albert a szegedi egyetem rektora lett, nem volt példa arra Magyarországon, hogy Nobel-díjas tudós vezessen hazai oktatási-tudományos intézményt.

A kormány tavaly decemberben döntött arról, hogy összesen 2,04 milliárd forinttal támogatja az SZTA fejlesztését és működését. Az összeg jelentős részét a szegedi Szent-Györgyi Kollégium kialakítására fordítják, 2016-tól évente 250 millió forint jut a tehetséggondozó program működésére és állami támogatással felújítják a szegedi Radnóti, valamint a hódmezővásárhelyi Németh László Gimnáziumot.

Szent-Györgyi Albert Nobel-díjának 75. évfordulójához kapcsolódva hozták létre az SZTA-t, hogy újra vonzóvá tegye a fiatalok számára a tudományos életpályát. Elindították azt az egyedülálló, a résztvevők életét 16 és 36 éves koruk között, a hagyományos iskolarendszerrel párhuzamosan végigkísérő programot, mely képes arra, hogy hazánkban tartsa a legkiválóbb természettudományos érdeklődésű diákokat minőségi képzés és megfelelő anyagi juttatás biztosításával. A hazai és nemzetközi mentorok részvételével működő rendszer már negyedik éve sikerrel működik Szegeden, a cél az, hogy az országból és a határon túlról évente ötszáz tehetséges fiatal érkezzen a Tisza-parti városba.

A kezdeményezés részeként 2013-ban megalapították a Szent-Györgyi Talentum Díjat, melyet az elmúlt egy-két évben publikált, nemzetközi szinten is meghatározó felfedezésért ítélnek oda. Emellett feltétel, hogy a díjat olyan szegedi tudós kapja, aki a díj névadójához, Szent-Györgyi Alberthez hasonlóan a felfedezéséhez kapcsolódó kutatói munka jelentős részét a Tisza-parti városban végezte.

Bert Sakmann német fiziológus dolgozta ki a patch-clamp technikát, egy úttörő elektrofiziológiai vizsgálati módszert, munkáját 1991-ben Nobel-díjjal ismerték el. A professzor az elmúlt években többször is járt Szegeden, ahol középiskolás diákokkal találkozott és előadást tartott tehetséges fiataloknak.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink