hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Névtelen bejelentés nyomán is indulhat megbízhatósági vizsgálat

A Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) március 1-jétől alkalmazhatja az egészségügyiek megbízhatósági vizsgálatát, hangzott el az InfoRádióban.

A Nemzeti Védelmi Szolgálaton belül már felállították azt a főosztályt, amely március elseje után ellenőrizheti az egészségügyi alkalmazottakat. Az Egészségügyi Szolgáltatók Védelmi Főosztály fókuszában a hálapénz lesz.

Január 1-jétől hatályos változás, amely kiterjeszti a korrupciós bűncselekményeknek a körét, nevezetesen a jogosulatlan előny elfogadásával – magyarázta az InfoRádiónak a Belügyminisztérium sajtófőnöke. A hálapénz ugyanúgy megmarad a korrupciós bűncselekmények körében mint üldözendő, csak a törvényi tényállás egészül ki egy új elemmel.

Életbe lépett továbbá az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény – folytatta Samu Attila dandártábornok –, aminek lényeges eleme, hogy az egészségügyben dolgozóknak február 28-ig nyilatkozniuk kell arról, hogy átlépnek-e ebbe a jogviszonyba. Módosult a rendőrségről szóló törvény is, amely a rendvédelmi szervek védelmi szolgálatának a hatáskörét kiterjesztette mindazokra, akik az egészségügyi szolgálati jogviszonyt fogják választani a jövőben.

A megbízhatósági vizsgálat olyan, a valóságban is előforduló élethelyzet mesterséges kialakítása, amely lehetővé teszi annak az ellenőrzését, hogy a vizsgált személy eleget tesz-e a jogszabályokban előírt hivatali kötelezettségének, hogy befolyásmentesen látja el a feladatát, vagyis jogszabályszerűen jár-e el – fejtette ki Samu Attila.

A tízéves múltra visszatekintő, eredetileg a rendőrség belső ellenőrzésére hivatott NVSZ feladatköre, illetve az ehhez tartozó védetti kör az évek során folyamatosan bővült. A megbízhatósági vizsgálatok miatt a szervezeten belül 50 fővel létrejött az Egészségügyi Szolgáltatók Védelmi Főosztálya, amely további három osztályra tagozódik. Az ötven főből 46 a hivatásos állomány tagja, négyen pedig rendvédelmi igazgatási alkalmazottak.

A főosztály már létezik, de miután csak az egészségügyi szolgálati jogviszonyban állókat vethetik alá megbízhatósági vizsgálatoknak, így értelemszerűen március 1-jétől tudnak csak élesben dolgozni.

(forrás: InfoRádió)
hirdetés

Könyveink