2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

Nemzetközi vészhelyzetet hirdetettek az ebola miatt

Nemzetközi vészhelyzetet hirdetett az Egészségügyi Világszervezet a Kongói Demokratikus Köztársaságban tomboló ebolajárvány miatt.

A WHO emellett felszólította a szomszédos országokat, hogy növeljék az ellátási készültséget mert a betegség átterjedhet. Az elmúlt évben több mint 1600 áldozatot szedett a kór a közép-afrikai országban.

Robert Steffen, a bizottság vezetője ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a járvány regionális, és nem globális fenyegetést jelent.

A WHO vészhelyzeti bizottságának szakértői szerdán immáron negyedik alkalommal ültek össze és tanácskoztak arról, hogy szükséges-e a 11 hónapja tartó ebolajárvány miatt nemzetközi vészhelyzetet hirdetni. A WHO történetében ez az ötödik alkalom, hogy nemzetközi vészhelyzetet hirdettek. A döntés értelmében a szervezet nemzetközi ajánlásokat fogalmaz meg, valamint pénzügyi támogatások is elérhetővé válnak a járvány sújtotta térség számára, írja az InfoStart.

Az ebola-járvány lassan egy éve pusztít a közép-afrikai országban, ám egy hónappal ezelőtti ülésén meg úgy döntött az Egészségügyi Világszervezet, hogy nem szükséges nemzetközi vészhelyzetet hirdetni, mert szerintük a lépés túlságosan sok gazdasági kárt okozna az utazási és kereskedelmi korlátozások miatt. A héten azonban már arról érkeztek jelentések, hogy a vírus elérte az ország északi területén fekvő, milliós lakosú Goma városát. A WHO így elismerte a vírus jóval gyorsabban terjed, minta mire számítottak, közölte a Hír TV.

(forrás: Hír TV, Infostart)

cimkék

hirdetés

Könyveink