hirdetés
hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Nem menti meg a fogászatot a kétmilliárd

A fogászati alapellátás helyzetét összegezte a MOK Fogorvosi Tagozatának elnöke a Vasárnapi Híreknek.

Ugyan nemrég kapott a fogászati alapellátás 2 milliárd forintot, de az összegből egy praxisnak havonta 50 ezer forint jut, ami nem menti meg a közfinanszírozott fogászatokat – mondja a Vasárnapi Híreknek Hermann Péter a Magyar Orvosi Kamara (MOK) Fogorvosi Tagozatának elnöke ígéretet kapott Ónodi-Szűcs Zoltán államtitkártól, hogy fontolóra veszi javaslatukat, miszerint a háziorvosoknál bevezetett letelepedési és praxisjog-vásárlási támogatásra vonatkozó pályázati lehetőség a fogorvosok számára is legyen elérhető. A letelepedési támogatás 6 és 10 millió forint közötti összeg lehet, attól függően, hogy mióta betöltetlen a praxis, a praxisjog- támogatás mértéke pedig maximálisan 4 millió forint lehet. „A pályázati lehetőség valószínűleg a pályakezdőket vonzaná, az nem életszerű, hogy egy középkorú, már családos fogorvos több száz kilométerrel arrébb költözik”.

Itthon nagyjából 5300 fogász dolgozik: a közfinanszírozott alapellátásban 2800, a szakellátásban 500 és nagyjából 2500 magánrendelésen. Ez átlagban megfelel a nemzetközi sztenderdnek, csakhogy a területi eloszlás nem megfelelő: Budapesten több, de például Északkelet-Magyarországon sokkal kevesebb a szakember. A tartósan betöltetlen praxisok száma egyre emelkedik, országosan eléri a 230-250-et. Mindezt körzetösszevonásokkal, helyettesítésekkel próbálják megoldani, ám ha nem történik valami, akkor már a közeljövőben baj lehet az ellátással.

Az OEP átlagosan és teljesítménytől függően havi 800 ezer forinttal támogatja a fogorvosi praxisokat. Ebből kell finanszírozni a fogorvos és az asszisztens bérét, járulékait, az adott helyiség összes költségét, az anyagokat, felszereléseket. A fogorvosok közül is sokan mennek külföldre dolgozni, leginkább a pályakezdők hagyják el az országot, de sokan visszaadják a szerződésüket és csak magánellátásba tevékenykednek. A fogorvosi ellátórendszer ugyanúgy elöregedett, mint a háziorvosi, a fiataloknak nem kínál vonzó életpályát.

(forrás: Vasárnapi Hírek)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés