hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Négyszáznál több élet a donorok jóvoltából

A 2007-es évtől tavalyig összesen 4006 életet mentettek meg a transzplantációknak köszönhetően, írja a Magyar Nemzet.

Az utóbbi három évben jelentősen nőtt az átültetések száma, de átlagosan így is hosszú éveket várhatnak a betegek egy új szervre – derült ki az Országos Vérellátó Szolgálatnak (OVSZ) a lap által megismert szakmai beszámolójából. A jelentés szerint Magyarországon tavaly 182 elhunyt donorból 358 szervet ültettek át. Emellett az Eurotransplanttal kötött együttműködési megállapodásnak hála további 113 szervhez jutott hazánk. Az utóbbi három évben így 100-150-nel több átültetést végeztek, mint az azt megelőző időszakban.

Az OVSZ szerint a várólistákon lévők átlagos várakozási ideje a múlt év végén vese és hasnyálmirigy esetében 2,95 év volt. Májra 0,92 éve, szívre 1,29 éve vártak akkor a listán szereplők. A legrövidebb várakozási idő a tüdőátültetésnél fordult elő 0,48 évvel, míg a veseátültetésre várók voltak listán a leghosszabb ideje, 3,36 éve. Utóbbi esetében a várólista hossza is sokszorosa a többinek.

A transzplantációk megvalósulásának elengedhetetlen feltétele, hogy legyen elég donor, akinek szervei életeket menthetnek. Az OVSZ jelentése szerint tavaly hetven olyan eset volt, amikor a donorból három szervet is eltávolítottak, 40 esetben történt négy szerv kivétele, míg 15 esetben öt szervet távolítottak el az orvosok. A donáció ellen kevesen tiltakoztak, tavaly 16 alkalommal hiúsult meg a szervadományozás a család ellenvetése miatt, három esetben volt kiskorú a donorjelölt.

A beszámoló érdekessége, hogy az elmúlt évek során a donorok jellemzőit tekintve változások figyelhetők meg. Ezek közül talán legjelentősebb az átlagéletkor, illetve a korcsoporti megoszlás változása. Tavaly a donorok átlagéletkora 50,1 év volt. A 61–70 éves korosztályban 8 százalékos emelkedés következett be a megelőző évhez képest, ezzel párhuzamosan pedig csökkent a 31–40 éves korosztály donorainak száma.

A teljes cikk az MNO-n

(forrás: Magyar Nemzet)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés