hirdetés
hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Napfény és nassolás

Érdekes bőrgyógyászati esetek

Mint az alábbi két eset is mutatja, néha egészen más oka van az arcpírnak, mint gondolnánk.

Egy tizenegy éves lány bal arcfele minden egyes alkalommal kipirult, amikor evett, különösen, ha édességet nassolt. Lehetne ez a bűntudat pírja is, ám a megoldás ennél meglepőbb. Dr. Felizitas Pnier-Fischer, a Bonni Egyetem Dermatológiai Klinikájának főorvosa szerint a féloldali elpirulás hátterében a kislány három évvel ezelőtti kerékpárbalesete áll, amikor is eltört az állcsontja. A Német Flebológiai Társaság 44. éves gyűlésén ezzel az esettel demonstrálták az operatív úton ellátott törés és az ízlelés által kiváltott erythema összefüggését – azaz a Frey-szindrómát.

A Baillarger- vagy Frey–Baillarger-szindrómaként (Baillarger 1847-es leírását Frey 1923-ban pontosította) is ismert auriculo-temporalis kórkép lényege, hogy a parotis sérülése vagy műtétje után rendellenesen regenerálódnak a mirigyben futó idegszálak, amelyek ezután a nyálmirigy helyett – vagy mellett – a bőrereket és a verejtékmirigyeket is innerválják. A páciensek evés közben nemcsak kipirulnak, de erősen izzad is az arcuk.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Bardócz mariann
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 2,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés