hirdetés
hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Myoma-műtét kés nélkül

MR-vezérelt ultrahang – nálunk is

Január végén vált teljesen üzemképessé az a nagy teljesítményű, fókuszált ultrahang-terápiás készülék, amellyel jelenleg méh-myomát, a jövőben viszont a jóindulatú daganatok széles skáláját fogják fájdalommentesen gyógyítani. A Semmelweis Egyetem Ér- és Szívsebészeti Klinikáján elhelyezett, hárommillió dollár értékű készülék megvásárlásához az InSigtec Ltd, a Plaza Centers (Europe) B.V. és a General Electric Medical Systems közös adománnyal járult hozzá.

A daganatos betegségek terápiájában mérföldkőnek számító eljárás szellemi atyja dr. Jolesz Ferenc professzor, a Harvard Egyetem Mágneses Magrezonanciás Központjának vezetője. Eddig nyolc fókuszált ultrahanggal összekapcsolt MR-képalkotó berendezés működött a világon – az Egyesült Államokban, Németországban, Nagy-Britanniában, Izraelben és Hollandiában –, most a kilencediket helyezték üzembe Budapesten. Ezzel a Semmelweis Egyetem újra saját MR-készülékkel rendelkezik, az Ér- és Szívsebészeti Klinikán 1987-ben – Európában elsőként – felállított MR ugyanis 1996 óta nem üzemel.

Az új eljárás lényege: a készüléket kezelő szakember az MR-felvétel alapján megjelöli a daganat pontos helyét, majd a tumort a készülék által vezérelt fókuszált, nagy teljesítményű ultrahangnyaláb felmelegíti, és ezzel elpusztítja. A „műtét” ambulánsan végezhető, és átlagosan három órát vesz igénybe. Nincsen szükség különleges előkészítésre, a beteg a beavatkozás előtt csupán enyhe sedatióban és szükség esetén fájdalomcsillapításban részesül. Az eljárás „diagnosztikai” fázisában megfelelően súlyozott MR-felvétel alapján a radiológus a számítógép képernyőjen körberajzolja a kezelendő területeket. Ezután a számítógép vezérli a kezelést: egy íven mozgatott hangforrás egy igen keskeny (1X2 milliméter szélességű) ultrahangnyalábot bocsát ki. Az ív elhelyezkedését úgy állítja be a gép, hogy a legnagyobb összes ultrahangelnyelés a kezelni kívánt területen keletkezzen, ezáltal a daganat körülbelül 30 fokkal felmelegszik, termokoagulációt szenved, majd hegesedik és felszívódik. A szövetek hőmérsékletét az MR-készülék speciális súlyozású üzemmódban ellenőrzi: amennyiben a környező, egészséges szövetek túlmelegednének, csökkenti az ultrahang intenzitását. A kezelés viszonylag hosszú idejét az indokolja, hogy az eljárás – éppen az ultrahangnyaláb fókuszálásának követelménye miatt – egyszerre csak kis térfogatú szövetrész kezelésére alkalmas. A beavatkozást általában csak enyhe fájdalom kíséri, befejeztével a beteg hazabocsátható, és másnap munkaképes.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Bardócz mariann
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés