hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Mindent az oltásokra tett fel a kormány, de...

Körülöttünk mindenhol szigorítják az előírásokat, a magyar kormányfő viszont hétfőn azt jelentette be, nem készül ilyenre. Hogyan tud az egyén védekezni, ha a kampány miatt a politikától nem várható népszerűtlen döntés? A Válasz Online cikke.

Ijesztő adatokat hoz az ősz, írja a lap. A múlt héten megint közel 40 százalékkal nőtt az új fertőzöttek és 78 százalékkal a halálesetek száma. A negyedik hullám elején járunk. Nem az a gond, ha egy duplán oltott tesztje pozitív lesz, vagy ha enyhe, megfázásos tüneteket észlel. A lényeg, hogy a súlyos eseteket ki lehessen védeni; ezért lenne fontos, hogy mindenki oltassa magát, és 50 éves kor felett a harmadik vakcina beadatását is meg kell fontolni. A delta variáns hihetetlen dolgokra képes.

Angliában a 40 év fölöttieknél 100 ezer lakosra vetítve több a pozitív eset az oltottak, mint az oltatlanok között. Nem tudjuk, miért. Akkor tehát az oltás nem ér semmit? Dehogynem: az oltottak zöme tünetmentes. Ha a kórházban levők között nézzük meg az oltottak és az oltatlanok érintettségét, már egészen más számokat kapunk. Az 50 éveseknél nyolcszor nagyobb a veszély, hogy valaki oltatlanul kórházba kerül, mintha kétszer beoltatta magát. A 80 év felettieknél nagyjából háromszoros az oltatlanok kockázata. A haláleseteknél az ötvenes korosztályban közel tízszeres, nyolcvan év felett háromszoros. (Az adatokat onnan ismerjük, hogy a britek hetente kiszámolják a saját fertőzöttjeik és betegeik alapján. Magyar számok sajnos nincsenek. A Szputnyik V-ről itt böngészhető egy hasonló kutatás.)

Az oltottak tehát megbetegedhetnek, kórházba is kerülhetnek, sőt meg is halhatnak, de sokkal kisebb ennek a veszélye. Január és július között több mint 51 ezer brit koronavírusos halálesetből 458 kétszer oltott halt meg. (Azokat vették figyelembe, akiknek a teszteredménye legalább 21 nappal a második oltás után lett pozitív.) A meghaltak közül közel 40 ezren viszont egyáltalán nem voltak oltottak – a brit statisztikai hivatal (ONS) adatai szerint.

Az oltás hatása néhány hónap alatt megkopik, izraeli vizsgálatokból az látszik, hogy fél év után 50-60 éves kortól érdemes ráoltatni a Pfizer vakcinára, mert az oltóanyag hatása ebben az életkorban gyorsan csökken, és a kórházi adataikból úgy látszott, már a súlyos szövődményektől is kevéssé véd. Az emlékeztető oltás viszont ugrásszerűen növeli az ellenanyagtermelést.

Egy választási évben nem lehet a védekezésben csak az államra hagyatkozni, mert a politikusok úgy kerülik a népszerűtlen intézkedéseket, mint ördög a tömjénfüstöt. Vagyis eltagadják, hogy az oltás önmagában nem elég, másfajta védekezésre is szükség van. A vakcináknak köszönhetően eddig nem okozott összeomlást a delta variáns, de azért az tudható, hogy a 90 százalékban oltott briteknél ma naponta ötször annyi embert küldenek kórházba, mint egy évvel ezelőtt, és nyolcszor annyit tartanak bent. Ha nem lenne oltásuk, ma a gyász napjait élnék, mert a delta variáns ennyire veszélyes.

Élő Anita teljes elemzését ITT olvashatja

MTI/Koszticsák Szilárd
MTI/Koszticsák Szilárd

(forrás: Válasz Online)
hirdetés

Könyveink