2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Mindenre kiterjedő orvossztrájk

Sosem történt még ilyen: az angol junior orvosok teljes sztrájkot hirdettek, és április 26-27-én végre is hajtották a munkabeszüntetést. Mi a sztrájk oka, és hogyan érintette a betegeket a munkabeszüntetés?

Kapcsolódó cikkek

Az angol junior orvosok és a British Medical Association (BMA), valamint a brit kormány között tavaly kezdődtek a viták, és mivel a feleknek nem sikerült dűlőre jutniuk, ez év elején az orvosok már négy alkalommal hajtottak végre részleges munkabeszüntetést. Ilyen – részleges – munkabeszüntetés az 1970-es évek óta nem volt Angliában, teljes sztrájkra viszont a National Health Service eddigi történetében még sosem volt példa.

A sztrájk oka, hogy a brit kormány, benne Jeremy Hunt egészségügyi államtitkár egyoldalúan módosítani akarja az orvosok munkaszerződését, először csak az angol orvosok harmadát jelentő, úgynevezett junior orvosokét, majd a terv szerint a többi, úgynevezett senior vagy konzulens orvosokét is. A módosított szerződés szerint bár az alapfizetés növekedne, az ügyeleti munkaórák díjazása egyes számítások szerint akár 30-40 százalékkal is csökkenne. A kormány nyilatkozatai szerint összességében nem módosulna az orvosok javadalmazása, de mivel ezt számításokkal nem tudják alátámasztani, az orvosok először is tárgyalni akartak, majd annak meghiúsulása után sztrájkba kezdtek.

Az év első hónapjaiban megtartott sztrájkok során csak részleges volt a munkabeszüntetés (február 10-én pl. 3000 elektív műtét maradt el), azonban április végén a fiatal orvosok teljes sztrájkot tartottak. Mint arról a BBC beszámol, az angliai orvosok harmadát jelentő 55 000 junior orvos 90%-a vett részt a BMA egyetértésével tartott teljes sztrájkban, április 26-án és 27-én, 8 és 17 óra között, amikoris a baleseti és sürgősségi, valamint szülészeti osztályok munkájából is kivonultak.

A junior orvosok nemcsak az ügyeleti díjazás tervezett megnyirbálása ellen tiltakoznak, de azt is nehezményezik, hogy fizetésük kevesebb, mint amennyit pl. a metróvezetők vagy a gyorsétterem-láncok menedzserei kapnak. Mint mondják, ha az NHS keresztülveri a tervezett módosítást, még több angol orvos lesz pályaelhagyó, vagy távozik külföldre (a skót és walesi orvosok nem érintettek a tervezett módosításban, de azt mondják, ők is sztrájkolnának, ha náluk be akarnák ugyanazt vezetni, mint az angoloknál, az észak-ír orvosszövetség még nem nyilatkozott az ügyben).

Az NHS England nyilatkozata szerint a teljes sztrájk alatt katonai szintű készenlétet tartottak, 13 000 rutin műtétet és 100 000 orvos-beteg-találkozást halasztottak el, továbbá behívták a szabadságon lévő senior orvosokat.

A közvéleménykutatások szerint a lakosság támogatja az orvos-sztrájkot, az összesen 48 órás márciusi részleges munkabeszüntetés során, amikor a sürgős eseteket ellátták a junior orvosok, a megkérdezettek 65%-a nyilatkozott pozitívan, míg a teljes sztrájk alatt a lakosság 57%-a állt a junior orvosok mellé.

A BBC magyarázata szerint a tervezett szerződésmódosítás célja, hogy a kormány olcsóbban tudjon orvosokat behívni a hétvégi ügyeletekre, mivel több vizsgálat eredménye is azt állítja, hogy a jelenlegi ügyeleti létszámnál többre volna szükség, a kormányzat pedig azt szeretné, hogy a többletmunkáért ne kelljen többlet-díjazást fizetnie. Egy másik változtatási terv, amit az orvosok nehezményeznek, a szolgálati időhöz kapcsolódó kötelező fizetésemeléssel kapcsolatos: a kormány szeretné, ha a jövőben nem a munkában töltött évek, hanem az elvégzett tanfolyamok alapján járna a fizetésemelés.

A kormány a maga részéről szóvivői szerint azt szeretné, ha növekedne azoknak az egészségügyi ellátásoknak a köre, amelyeket a hét minden napján igénybe lehet venni, és növekedne az ügyeleti ellátás színvonala (A BMJ egy tanulmánya szerint a szombaton kórházba kerülők 10, míg a vasárnap kórházba kerülők 15%-kal nagyobb eséllyel halnak meg), a junior doktorok azonban nem szeretnék, ha a jelenleginél is többet – és olcsóbban kellene dolgozniuk hét végén, hiszen már napjainkban is zömmel ők látják el az éjszakai és a hétvégi ügyeleteket (Angliában a juniorkodás az egyetem elvégzése után kezdődik, és kb. tíz évig tart). Továbbá az orvosok véleménye szerint nagyobb stáb alkalmazása révén sem lehetne teljesen a hétköznapi szintre csökkenteni a hét végén felvettek halálozási kockázatát, mivel azok, akiket a hét végi ügyeletben vesznek fel, általában betegebbek, továbbá ha a már eddig is túlterhelt orvosoknak több és rosszabbul fizetett hétvégi munkában kellene részt venniük, az rontaná a betegellátás színvonalát.

A felek között még nincs megállapodás.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink