hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Milliárdos fejlesztés indult a GOKVI-ban

Magyarországon még nem elérhető kardiovaszkuláris katéterterápiás és műtéti beavatkozásokat vezet be a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet (GOKVI) uniós, külföldi társintézetekkel együttműködve több mint egymilliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatásból.

Az intézet közleménye szerint az újszerű technológia elsajátításával és a szükséges eszközök, berendezések beszerzésével katéteres magzati szívbillentyű-beavatkozásokra és a krónikus tromboembóliás pulmonális hipertónia komprehenzív kezelésére nyílik lehetőség.

A katéteres magzati szívbillentyű-beavatkozáskor speciális, ultrahangvezérelt ballonkatéterrel tágítják a billentyűt. A beavatkozással az újszülöttek mintegy negyven százalékánál megelőzhető a szívelégtelenség kialakulása és elkerülhető a szívműtét. A kritikus billentyűszűkületek méhen belüli felismerése és korai kezelése emellett jelentősen növeli az élettartamot és javítja az életminőséget.

A krónikus tromboembóliás pulmonális hipertónia gyógyítható betegség, Magyarországon azonban jelenleg csak gyógyszeres kezelés érhető el, amelytől nem várható végleges gyógyulás. A bevezetendő pulmonális endarterektómia és ballonos pulmonális érplasztika a célzott gyógyszeres kezeléssel együtt sokkal eredményesebb.

Ezek az eljárások széles körben elérhetők lesznek.

Az intézet a Széchenyi 2020 "Országos Intézetek transznacionális és innovációs fejlesztései" című pályázaton 100 százalékos támogatást nyert el. A projekt február 1-jén indult, és várhatóan 2022 végén zárul le.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés