hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Folytatják az egyeztetéseket az ápolási díj ügyében

MEOSZ: szűklátókörű döntés született!

Az ötszázezer fogyatékosságban érintett embert képviselő hat országos érdekvédelmi szervezet – a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége, az Autisták Országos Szövetsége, az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége valamint a Siketvakok Országos Egyesülete – üdvözli a kormány ápolási díj ügyében hozott döntését, ami a jelenlegi tragikus helyzetben nagy segítséget jelent az érintettek számára, ugyanakkor elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormány diszkriminatív módon különbséget tesz a szeretteiket ápolók között.

A MEOSZ és a többi érdekvédelmi szervezet folytatja az egyeztetéseket a kormánnyal az ápolási díj ügyében, mert csak átmeneti megoldás született és a többi 33 000 érintettre nézve hátrányos a döntés! A MEOSZ a többi öt országos érdekvédelmi szervezettel mind az 50 000 ápolásra szoruló ember és a velük sorsközösséget vállaló családtagok érdekeit képviseli, következetesen és kitartóan.

A kormány az önellátásra képtelen gyermeket nevelő családok helyzetét ugyan részben rendezte, azonban a többi ápolási díjban részesülő érintettet és családját méltatlanul háttérbe szorította, írja a MEOSZ, jelezve: 2018 július 26-án megállapodtunk az ápolási díj emelése mellett a jogviszonyok és a szükséges szolgáltatási gyűrű stratégiai rendezéséről is, melyről tudomásunk szerint a jelen előterjesztés nem szól. Nem részmegoldásokra, hanem hosszú távú érdemi változásokra van szükség az ápolásra szoruló érintettek és a velük sorstársi közösségben élők helyzetének rendezése érdekében. Az érdekvédelem ezért felkéri a kormányt, hogy a korábbi megállapodás alapján folytatódjanak a kormányzati szintű egyeztetések az ápolási díj komplex rendszerének átfogó, hosszú távú rendezése érdekében! Megalapozatlan szakmai döntés született, mert nem az határozza meg az ápolási tevékenység nehézségét, hogy a szülő gondozza-e a gyermekét, hanem az ápolásra szoruló személy állapota, és az ápolást akárki végzi, az nehéz. Ez a döntés azt a 33 000 embert hagyja egyedül, ugyanabban a méltatlan helyzetben, aki testvérként, gyermekként vagy nevelőszülőként végzi el ezt a nemes, mindenki megbecsülését megérdemlő feladatot. A gyerekek nőnek, mi szülők elfáradunk és akkor át kell venni a helyünket a család más tagjának: testvér, házastárs vagy később a gyermek. Szűklátókörű döntés született, és Mi nők, érintett anyák, az érdekvédelem nem hagyhatjuk őket egyedül, ebben a méltatlan helyzetben! – mondta Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke.

A MEOSZ következetes fellépése nyomán az EMMI nyáron egyeztetést kezdeményezett az ápolási díj rendszerének felülvizsgálata ügyében a hat országos érdekvédelmi szervezettel. A MEOSZ javasolta, hogy olyan stratégiát dolgozzanak ki, mely rövidtávon az ápolási díj összegének rendezését, hosszú távon pedig egy komplex szolgáltatási gyűrűt biztosít az érintettek számára. Elfogadhatatlan, hogy a folyamatban lévő egyeztetéseket figyelmen kívül hagyva, az érdekvédelmet megkerülve nyújtotta be javaslatát az EMMI a kormány elé – fogalmazott Kovács Ágnes.

A MEOSZ következetesen küzd az ápolási díj rendszerének megreformálásáért, tekintve hogy az ápolási díj sok fogyatékos embert, családot érint, akik nagyon nehéz körülmények között élnek.  A méltóság nem alku tárgya! Az érdekvédelem csak egy végleges, minden érintett számára megnyugtató rendezést tart elfogadhatónak. A 2018. júniusi adatok szerint 49 883 érintett van. Ahhoz, hogy az érdekvédelem által javasolt minimálbérhez igazítsák az ápolási díj összegét a jelenlegi 23, 855 milliárd mellé 88, 349 milliárd költségvetési kiegészítés szükséges. Ideje a magyar állam költségvetésében ezt fedezni az érintettek megbecsülése érdekében! Régi adósságot törlesztene ezzel Magyarország!

(forrás: MEOSZ)
hirdetés

Könyveink