hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Méhlepénnyel gyógyítják a szemsérülést

Különleges eljárással, méhlepény segítségével gyógyítják a moszkvai Nagyszínház balettjének művészeti igazgatóját, akinek mindkét szeme súlyosan megsérült egy savtámadás következtében.

A szemek vérellátását és a szövetek regenerációját segítendő használják azt a módszert, amelyet "amniotikus kötőhártya-plasztikának" neveznek - magyarázta a Moszkovszkij Komszomolec című lapnak Alekszandr Mityicskin, a Szergej Filint kezelő moszkvai 36-os számú klinika főorvosa.

"Szergej szemoperációja során mi is egy szülő nő méhlepényét használtuk fel, pontosabban annak egy hártyáját, amelyet a sérült felületen helyeztünk el. Egészséges nőtől kellett a placenta, aki egészséges gyermeket hozott a világra komplikációk nélkül, normál időben. Felhívtak bennünket a szülőotthonból, amikor már folyamatban volt a szülés, és mi autót küldtünk a placentáért. Az asszony beleegyezésével kaptuk meg az anyagot, de nem tudta, kinek adja" - számolt be a főorvos az emberi méhlepény alkalmazásáról.

A moszkvai klinika főorvosa arról is beszámolt, hogy a Bolsoj balett-igazgatójának arcát az orosz Andrej Alekszejev professzor különleges eljárásával kezelik. A moszkvai orvostovábbképző akadémia laborjában úgynevezett mátrix hálón növesztik azokat a sejteket, amelyek képesek újratermelni a bőrfelületet, a kötőszöveteket. Az eljárást főként a mély égési sérüléseknél alkalmazzák. Szergej Filinnél pedig nagyon jó eredményt értek el vele, mert robbanásszerűen indult be a hámosodás - mondta el a főorvos.

Időközben az orosz egészségügyi tárca közölte, hogy Szergej Filint a németországi Aachenben fogják tovább kezelni.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés