2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Kitekintő

Megnyílt az első „internetelvonó”

Restart néven megnyílt az első, internetfüggőség kezelésére létrejött terápiás központ az Egyesült Államokban.

A Seattle elővárosában, Fall Cityben lévő centrumban egyidejűleg hat páciens vehet részt a 45 napos programon, amely a világháló és a számítógép időgyilkos és szenvedélyes használatát próbálja gyógyítani.

A centrum első és eddig egyetlen betege Ben Alexander. A tizenkilenc éves fiú szinte minden éber pillanatát a Word of Warcraft elnevezésű online játékkal töltötte – napi 16–17 órát. Ennek eredményeképpen két félév után abbahagyta az iowai egyetemen folytatott tanulmányait. Először egy hagyományos elvonókúrán vett részt, sikertelenül, majd 14 000 dollárért (több mint 2,5 millió forint) részt vett a Restart programján, amely végül elérte a várt sikert.

A program terápiája pszichoterápiás beszélgetéseket, gyakorlati munkát és sportot is tartalmaz.

Hilarie Cash, a központ vezetője elmondta, eddig csak hagyományos formában kezelték az internetes szenvedélybetegségeket. Megnevezett néhány figyelmeztető jelzést, amely betegségre utal: ilyen például a család és barátok elhanyagolása a net miatt, a világhálón töltött idő alatt eufória, azon kívül pedig nyugtalanság, levertség érzése, bűntudat és szégyenérzet. Egyéb testi jelei is lehetnek: többek között az alvási szokások, testsúly megváltozása, fej- és hátfájás.

A jelek azonban egyéb pszichológiai problémára is utalhatnak, például depresszióra vagy az autizmus egyes változataira.

Ronald Pies, a syracuse-i orvosi egyetem pszichológiaprofesszora szerint sok „internetfüggő” súlyos depresszióval, különböző személyiségzavarokkal vagy szociális fóbiákkal is küszködik, amelyek gátolják őket abban, hogy teljes, kiegyensúlyozott életet éljenek és szemtől-szembe létesítsenek kapcsolatot emberekkel. Azért is fontos ezeknek a mélyebben rejtőző problémáknak a kezelése, hogy ne léphessen fel a szenvedélybetegség másik változata.

Eddig az Amerikai Pszichiátriai Egyesület az internetfüggőséget nem kezelte önálló zavarnak. Jelenleg megvitatják, hogy felvegyék-e a Mentális zavarok diagnosztikai és statisztikai kézikönyve című kötet új, 2012-re tervezett kiadásába. Ez a betegbiztosításra is befolyással lenne.

MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink