hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Már gyorsteszt van minden mentőben

A COVID-gyanús betegek diagnosztikájának meggyorsítása és a betegutak racionalizálása érdekében antigén gyorsteszttel láttak el minden mentőautót, írja a Magyar Hírlaphoz eljuttatott közleményben az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

A Nemzeti Népegészségügyi Központ elvégezte az antigén alapú gyorstesztek összehasonlító klinikai vizsgálatát a PCR-tesztekkel a gyorsabb diagnózis felállítása érdekében, írják.  

A kiválasztott teszteknek 99-100 százalék között van a specifitásuk, ami azt jelenti, hogy pozitív eredmény esetén ez elfogadható diagnózisnak, húzta alá az Emmi. A mindössze 15 perc alatt eredményt adó antigén típusú gyorstesztet azoknál a COVID-gyanús, középsúlyos és súlyos egészségi állapotú betegeknél alkalmazza az OMSZ, akik kórházi ellátásra szorulnak. A vizsgálat célja az, hogy a gyorsteszttel pozitívnak bizonyuló betegeket közvetlenül a kijelölt COVID-ellátóhelyre szállíthassák.

A gyorsteszt által negatív, de a vizsgálat ellenére is COVID-gyanúsnak tekinthető személyeket továbbra is a koronavírus-fertőzésre gyanús betegek ellátására kijelölt intézményekbe szállítják, és esetükben PCR-teszttel kell kizárni vagy megerősíteni a fertőzöttséget. Ez az új eljárásrend jelentősen, több nappal lerövidíti a középsúlyos és súlyos COVID-pozitív betegek gyógyításának megkezdését.

(forrás: Magyar Hírlap)

cimkék

hirdetés

Könyveink