2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Kitekintő

Már az USA három államában törvényes az eutanázia

Az Egyesült Államok újabb északnyugati államában, Montanában is törvényessé vált az eutanázia, vagyis a súlyos betegek orvosi segédlettel végrehajtott öngyilkossága – írta hétfőn a Christian Science Monitor című lap.
Az állam legfelsőbb bírósága úgy foglalt állást, hogy sem törvényi, sem politikai akadálya nincs a kegyes halálnak. A testület álláspontja szerint nem bűncselekmény, ha egy orvos halálos dózisú gyógyszert ír fel olyan gyógyíthatatlan betegnek, aki meg akar halni.
 
A bíróság megosztott volt a kérdésben. A többségi vélemény szerint az orvos, amikor segítséget nyújt egy gyógyíthatatlan betegnek, nem követ el gyilkosságot; a beteg az, aki végrehajtja a halált okozó cselekményt azzal, hogy halálos mennyiségű gyógyszer vesz be.
 
A Christian Science Monitor szerint az ügy ezzel nem zárult le. Elképzelhető, hogy népszavazást fognak kezdeményezni az ügyben a bírósági döntés ellenében, és az is lehet, hogy a törvényhozás fogja megtiltani a kegyes halált.
 
Az Egyesült Államokban eddig két államban volt törvényes a kegyes halál gyakorlata; Oregonban 1997-ben, Washingtonban pedig tavaly márciusban lépett életbe az erről szóló törvény. A washingtoni szabályozást az oregoni mintájára alkották meg, ahol már több száz – évente mintegy 40 – gyógyíthatatlan beteg vetett véget életének az eutanázia eszközével. Az oregoni törvény szigorúan tiltja a halálos injekció vagy egyéb, az orvos tevőleges részvételét jelentő „aktív eutanázia” gyakorlatát. Az viszont engedélyezett, hogy a gyógyíthatatlannak minősített betegek, miután ez irányú szándékukat írásban rögzítették, egy bizonyos várakozási időszak után saját maguk, szájon át, az orvos által felírt halálos gyógyszermennyiséget vegyenek be. Oregonban egyetlen olyan esetről sem tudni, hogy megsértették volna az eutanázia törvényt, nem fordult elő, hogy akár az orvos, akár a családtagok nyomást gyakoroltak volna egy betegre életének befejezése érdekében.
 
Hofer László, MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink