2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Már alig bírják a terhelést a kórházak Izraelben

Izraelben már alig bírják a terhelést a kórházak. Meghaladta a százezret a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma Nagy-Britanniában. Nemzetközi kitekintés.

Izraelben az utóbbi napokban a tévékben aggasztó képsorokon mutatták a koronavírusos betegeket kezelő kórházi osztályok zsúfoltságát, a befogadásra várakozó, sorban álló mentőautókat. A többhetes zárlat ellenére is alig csökken a betegek száma,  és ha péntekig a törvényhozóknak nem sikerül ismét meghosszabbítani egy héttel a szigorú országos zárlatot, akkor vasárnap véget ér a karantén, és megkezdődhet a nyitás a rendkívül magas koronavírus-fertőzési adatok ellenére. A tervek szerint szerdán az egyre súlyosabb helyzetben a kneszet megszavazza a törvényt a koronavírus elleni óvintézkedéseket megsértők bírságainak megduplázásáról, ami ellen korábban az ultraortodox és az arab pártok képviselői tiltakoztak.  

Riasztó jelenség, hogy a fiatalok és a gyerekek egyre nagyobb arányban betegednek meg, amit a gyorsabban terjedő brit vírusváltozat mellett az idősebbek egyre magasabb oltottságával is magyaráznak. A 90 évnél idősebbek 86,6 százalékát, a 80 és 90 év közöttiek 84 százalékát, a 70 és 80 közöttiek 90,9  százalékát, a 60 és 70 év közöttiek 73,6 százalékát, az 50 és 60 közöttieknek pedig már 60,5 százalékát legalább egyszer beoltották a  Pfizer és a BioNTech közösen kifejlesztett oltóanyagával.  

A 2021-ben azonosított fertőzöttek 45 százaléka 17 év alatti volt, noha az iskolák, legalábbis az állami rendelkezéseket betartó településeken és közösségekben zárva vannak. Az idei páciensek 15 százaléka kiskorú volt, külön osztályokat kellett nyitni több kórházban a gyerekek számára, sőt a jeruzsálemi Hadassza kórházban intenzív osztályt is létesítettek ellátásukra. Az osztályt vezető Uri Pollak professzor a 12-es tévének elmondta, hogy a járvány első hullámában a kórházba kerülő betegek 5 százaléka volt gyermek, de az őszi második hullámban már 10 százalékra, és a jelenlegi, téli hullámban 15 százalékra nőtt az arányuk.

Kedden 80 391 embert oltottak be először és 119 320-at másodszor a Pfizer és a BioNTech vakcinájával Izraelben. Az oltási kampány kezdete, december 20. óta 2 768 202-en, az ország lakosságának 30,04 százaléka kapta meg az első és 1 377 803-an a második dózis vakcinát. Hétfőn 83 367 tesztből 7737 vírushordozót azonosítottak, ami 9,6 százalékos arányt jelent. Tavaly március óta 617 168-an fertőződtek meg koronavírussal a mintegy 9,3 millió lakosú Izraelben. A harmadik járványhullám mostani, visszavonuló szakaszában 76 708 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium, 1787 beteget ápolnak a kórházakban, közülük 1141-en súlyos állapotban vannak és 311 ember van lélegeztetőgépen. A SARS-CoV-2 vírus okozta betegségben tavaly február óta 4513-an haltak meg Izraelben.

*

A keddi adatok szerint meghaladta a százezret a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma Nagy-Britanniában. A brit egészségügyi minisztérium kedd este közzétett napi összesítése alapján Nagy-Britanniában eddig 100 162 halálos áldozata van a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 betegségnek. A brit kormány számítási módszertana a koronavírus-fertőzés megállapításától számított 28 napon belüli haláleseteket veszi figyelembe. A világ országai közül csak az Egyesült Államokban, Brazíliában, Indiában és Mexikóban haltak meg ennél többen a Covid-19 betegség szövődményeiben.

Nagy-Britannia az egyedüli ország Európában, ahol százezernél több halálos áldozata van a koronavírus-járványnak. Az újonnan azonosított koronavírus-fertőzések száma ugyanakkor folyamatosan és jelentősen csökken: a kedden véget ért egyheti időszakban országszerte 222 898 új fertőzést szűrtek ki, 79 904-gyel, 26,4 százalékkal kevesebbet, mint egy héttel korábban.

Országszerte már több mint 6,8 millióan részesültek a koronavírus elleni vakcinában. A brit kormány eddig hét gyártótól csaknem 370 millió adag oltóanyagot rendelt, és hivatalos célkitűzése az, hogy február 15-ig a legveszélyeztetettebb lakossági csoportok mindegyik tagja (16 millió ember) megkaphassa a koronavírus elleni oltásnak legalább az első dózisát, őszre pedig a teljes felnőtt lakosság részesüljön a vakcinában.

*

Átalakításokat hajtott végre kormányában Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, miután Salvador Illa egészségügyi miniszter kedden távozott a kabinetből, hogy megmérettesse magát Katalónia elnöki posztjáért a február közepén esedékes tartományi választásokon. A kormányfő bejelentése szerint az egészségügyi tárcát Carolina Darias vezeti a jövőben, aki eddig a területi politikáért felelős minisztérium élén állt, ebben a minőségében pedig aktívan részt vett a tartományok és a szaktárca közötti járványkezelési egyeztetéseken.

*

Romániában az oltóanyag hiánya miatt tíz nappal elhalasztják 35 ezer előjegyzett személy oltását, jelentette be keddi sajtótájékoztatóján Valeriu Gheorghita katonaorvos, az oltási kampány koordinátora. Gheorghita elmondta: az elmúlt héten 51,3 százalékkal kevesebb oltóanyag érkezett, mint amennyinek a szállítási ütemterv szerint érkeznie kellett volna, és ez felborította az oltási terveket. Jelenleg 117 ezer adag vakcinával van kevesebb, mint amennyire szükség lenne. A katonaorvos hozzátette: gondoskodnak arról, hogy mindenki számára, aki az első oltást már megkapta, legyen oltóanyag a második oltásra is.

A kialakult helyzetet úgy próbálják orvosolni, hogy tíz nappal eltolják az első oltás már rögzített időpontját egy bizonyos kategória esetében. Hozzátette: nem módosítják a 65 év fölöttiek és a krónikus betegek oltási időpontjait. Annak a 35 304 személynek kell az előjegyzettnél tíz nappal későbbi időpontban oltásra jelentkeznie, akik a társadalom számára kulcsfontosságú területeken dolgoznak, és ezért kerültek be az oltási kampány második szakaszába. E csoportba tartoznak többek között a rendőrök, a katonák, a tanárok, és az államigazgatásban dolgozók.  Valeriu Gheorghita azt is jelezte, hogy az oltási kampány internetes platformja 1,8 millió időpontot rögzített április 15-ig az első és a második oltásra.

Romániában immár csak Temes megyében haladja meg a hármat az elmúlt 14 napban jegyzett új fertőzések ezer lakosra számított száma. A járvány terjedésének a lassulása következtében Bukarestben hétfőtől kinyitottak a vendéglők, mozik és színházak, de csak korlátozott számban fogadhatnak vendégeket, nézőket.     Megjelent azonban a fővárosban a vírus Egyesült Királyságból terjedő veszélyesebb törzse is. Egy iskolában feltehetően ez a vírustörzs fertőzött meg kilenc embert. A minták elemzése folyamatban van. Klaus Iohannis román elnök korábbi bejelentése szerint a február 8-án kezdődő második félévtől várhatóan újra kinyitnak az iskolák, ha nem fordul rosszra a járványhelyzet. Azokon a településeken tér vissza a gyermekek minden korcsoportja az óvodákba és iskolákba, amelyeken 1,5 ezrelék alatti a fertőzöttségi ráta. Az ennél nagyobb fertőzöttségi mutatóval rendelkező településeken csak az óvodások, elemi iskolások és esetleg a cikluszáró osztályokba járó diákok térhetnek vissza az osztálytermekbe.

*

Oroszország februárban megkezdi a Covid-19 elleni második vakcinája, a novoszibirszki Vektor kutatóközpont által kifejlesztett EpiVacCorona tömeggyártását, jelentette be Mihail Misusztyin miniszterelnök az orosz kormány járványellenes koordinációs tanácsának keddi moszkvai elnökségi ülésén. Misusztyin elmondta, hogy erre az oltóanyagra a kabinet több mint 2 milliárd rubelt különített el (több mint 8 milliárd forintot). Mint mondta, a Csumakov-központ által kifejlesztett harmadik vakcina, a CoviVac márciusban kerül polgári forgalomba.

Kirill Dmitrijev, az oltóanyagok fejlesztését finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) vezérigazgatója a davosi gazdasági fórumon felszólalva közölte, hogy az első orosz vakcinát, a Szputnyik V-t eddig 14 országban jegyezték be. Irán kedden jelentette be az engedély megadását. Dmitrijev szerint azoknak az országoknak a száma, ahol a Szputnyik V-t regisztrálták, moszkvai várakozások szerint két héten belül meg fogja haladni a 25-öt.

A lakosság tömeges védőoltása alapvetően a Szputnyik V-vel folyik Oroszországban, de kismértékben EpiVacCoronát is alkalmaztak. Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettesnek a Rosszija 1 televízióban szombaton elhangzott tájékoztatása szerint az országban 2250 oltópont működik. Közölte, hogy az országban eddig 7,6 millió adag vakcinát gyártottak, amiből 2,1 millió dózist szállítottak a régióknak. A tervek szerint az orosz egészségügyi intézményeknek 2021 első negyedévében 17 millió adagot kell megkapniuk.

Anna Popova, a fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) vezetője a parlament alsóházának keddi plenáris ülésén kijelentette, hogy a vakcinációban az orosz állampolgárok elsőbbséget élveznek. Mint mondta, az Oroszországban élő, vagy a járvány miatt az országban rekedt külföldi állampolgárokat és migránsokat egyelőre nem fogják beoltani, de amint lehetőség nyílik rá, ezt is megteszik majd.

Oroszországban keddre meghaladta a százmilliót a Covid-19-járvány kezdete óta elvégzett laboratóriumi tesztek száma, miközben az újonnan azonosított koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon csak 18 241-gyel emelkedett, 3 756 931-re növelve az eddigi fertőzöttek számát. A hivatalos adatok szerint ez a legalacsonyabb napi növekmény október 30. óta, amikor 18 283 új megbetegedést diagnosztizáltak. A legtöbb új fertőzöttet, 29 935-öt december 24-én mutatták ki Oroszországban.

*

Szlovákiában meghalt egy idős férfi, miután beoltották a koronavírus elleni vakcinával, jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség kedden. A 79 éves férfi több krónikus megbetegedésben is szenvedett, és a boncolás során azt állapították meg, hogy ezek voltak a halálának elsődleges okai, ugyanakkor az oltás nemkívánatos mellékhatásaiként fellépő láz és elgyengülés is hozzájárult a halálához, írta a szlovák hírügynökség az Állami Gyógyszerfelügyeleti Intézet (SÚKL) tájékoztatására hivatkozva. Az intézet az oltás és az elhalálozás közti okozati összefüggést "lehetségesnek" minősítette, ami közepes valószínűséget jelez az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által a hasonló esetek jellemzésére felállított 5 fokozatú skálán.

A SÚKL szóvivője az eset kapcsán kiadott állásfoglalásában hangsúlyozta: az oltás szükségességét egyénileg kell megítélni a több krónikus megbetegedéssel küzdő időskorú személyek esetében, akiknél az enyhébb nemkívánatos mellékhatások is egészségügyi nehézségeket okozhatnak. A szlovák intézet eddig 353 olyan esetet regisztrált, amelyeknél fennáll a gyanú, hogy a koronavírus elleni oltás nemkívánatos mellékhatásairól van szó, ezek közül 24-et minősítettek súlyosnak.

A Szlovákiában is december végén megkezdett oltási program keretében eddig több mint 102 ezer személyt oltottak be, közülük hétfőn közel hatezret. Szlovákiában egyelőre csak egyfajta vakcinát használnak a koronavírus elleni oltásra, a Pfizer-BioNTech konzorcium termékét. A Nemzeti Egészségügyi Információs Központ kedden közzétett adatai szerint az újonnan regisztrált fertőzöttek száma néhány napja csökkenő tendenciát mutat, a haláleseteké viszont nem. Marek Krajcí egészségügyi miniszter pénteki sajtótájékoztatóján úgy vélekedett: Szlovákiában fokozatosan javul a járványhelyzet, ami azt jelzi, hogy az ország már túl van a koronavírus okozta járvány második hullámának csúcspontján.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink