hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Ma "Ne gyújts rá!" Világnap

Idén november 17-én tartják a Ne gyújts rá! Világnapot, melynek célja az, hogy legyen az évben egy olyan nap, amikor a dohányosok nem gyújtanak rá.

Minden év novemberének harmadik csütörtökén tartják a Ne gyújts rá! Világnapot, amelynek célja amellett, hogy felhívja a dohányzás veszélyeire a figyelmet, az, hogy legyen az évben egy olyan nap, amikor a dohányosok nem gyújtanak rá – áll az egészségügyért felelős államtitkárság közleményében.

Kiemelt kormányzati célkitűzés, hogy a magyar lakosság egészségi állapota folyamatosan javuljon, az egészségben eltöltött évek száma növekedjen. Magyarországon a dohányzás súlyos népegészségügyi és nemzetgazdasági probléma, a szív- és érrendszeri, daganatos és légzőszervi megbetegedések egyik fő kockázati tényezője. A dohányzás következtében több mint húszezer ember hal meg évente, éppen ezért Magyarországon a dohányzás visszaszorításáért folytatott küzdelem továbbra is egészségpolitikai prioritás. Ennek érdekében a kormány az elmúlt években számos intézkedést vezetett be.

2012-től fő szabály szerint tilos a közforgalmú zárt légterű helyeken, közösségi terekben a dohányzás, 2013-tól pedig a dohánytermékek túlnyomó része csak képekkel és illusztrációkkal kombinált egészségvédelmi figyelmeztetésekkel ellátott csomagolással hozható forgalomba.

2013 decemberétől számos tüdőgondozóban dohányzás leszokást támogató csoportos tanácsadás valósult meg, továbbá az egészségfejlesztési irodák egyik kiemelt feladata is a dohányzás megelőzése és a leszokás támogatása.

2016. augusztus 20-án hatályba lépett a dohánytermékek csomagolását szabályozó kormányrendelet módosítása, amely szerint az új dohánytermékek már csak egységes csomagolásban kerülhetnek piacra.

Az elektronikus cigaretta és a dohányzást imitáló elektronikus eszközök egyre népszerűbbek, azonban fogyasztásuk fokozott egészségügyi kockázatokkal jár.

A kormány prioritásként kezeli az egészségügyi ellátórendszer megelőzési szemléletű fejlesztését, hiszen a lakosság jó egészségének megőrzése, illetve fejlesztése egyéni és társadalmi felelősség. A dohányzás visszaszorítása az egyik leghatékonyabb népegészségügyi beavatkozás, melyben szerepe van a rászokás megelőzésének és a leszokás támogatásának egyaránt.

hirdetés

Könyveink