hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Levelet írt a Magyar Orvosi Kamara

A Magyar Orvosi Kamara elnöksége levélben jelezte Jenei Zoltán országos kórházfőigazgatónak, nem elfogadható az ügyeletnek a rendes munkaidőnél alacsonyabb díjazása, valamint az, ha az ügyelet a pihenőnap miatt jövedelemvesztéssel jár.

A Magyar Orvosi Kamara elnöksége levélben fordult az Országos Kórházfőigazgatóhoz. Az orvosoktól kapott információk alapján az új szerződések aláírásakor a legnagyobb problémát az jelenti, hogy az ügyeletben, éjszaka, hétvégén és ünnepnapokon a munkahelyükön töltött idő alatt az orvosoknak kevesebb lesz az órabére, mint a rendes munkaidőben, és elfogadhatatlannak tartják, hogy a jogszabályban kötelezően elrendelt, az ügyeletet követő pihenőnap nem fizetett, így jövedelem vesztéssel jár.

Ezért kértük a Főigazgató Urat, hogy saját hatáskörében hozzon a kollégák számára megnyugtató, igazságos döntést a minimálisan adható ügyeleti díjak megemelésével, a pihenőidő anyagi elismerésével. Sokak számára ez a kulcskérdés az új jogviszony aláírása tekintetében, közölték.

Nem elfogadható számukra az ügyelet 70-80-90%-os díjazása, hiszen okkal tartják a kollegák abszurdnak azt, hogy az ügyeletben, éjszaka, hétvégén és ünnepnapokon a munkahelyükön  töltött idő alatt kevesebb az órabérük, mint a rendes munkaidőben. Ez a legtöbb helyen visszalépést is jelent, azaz a béremelés jövedelemnövelő hatását csökkenti, bizonyos helyeken semmissé teszi. Ugyanígy elfogadhatatlan, hogy az ügyelet jövedelemvesztéssel jár, mert az ügyelet utáni kötelezően kiadandó pihenőidő az OKFŐ kiegészítő utasítása szerint levonandó az alapbérből.

A Magyar Orvosi Kamara elnöksége kéri a Tisztelt Főigazgató Urat, hogy ebben a két kérdésben, saját hatáskörében, még az aláírási periódus lezárulása előtt hozzon a kollégák számára megnyugtató, igazságos döntést a minimálisan adható ügyeleti díjak megemelésével, a pihenőidő anyagi elismerésével. Sokak számára ez a kulcskérdés az aláírás tekintetében, fogalmaznak.

Ellenkező esetben a hozzánk eljutó hírek és megkeresések alapján a legtöbb helyen már elkészült márciusi beosztások ellehetetlenülnek, az alá nem írók, illetve az önként vállalt túlmunkát nem vállalók száma miatt a folyamatos betegellátás veszélybe fog kerülni.


Budapest, 2021. február 23.

A Magyar Orvosi Kamara elnöksége nevében:
Tisztelettel:
Dr. Kincses Gyula,
a Magyar Orvosi Kamara elnöke

hirdetés

Könyveink