hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

 

Leptospirosis és Weil-tünetegyüttes, gondot jelentenek-e?

A statisztikai adatok szerint kb. 500 000-en betegednek meg a világon évente súlyos leptospirosisban. Az USA-ban és Európában a bejelentett esetek száma alacsony.

Ez év októberében a korábbi brit evezős olimpiai bajnok, Andy Holmes, meghalt Weil-betegségben. Megdöbbenést keltett, hogy az 51 éves, abszolút egészséges sportember néhány nappal a Lincolnshire-ben történt édesvízi expozíció után elhunyt.

Ebben az évben az Egyesült Királyságban 26 leptospirosis fordult elő. Tizennégy eset fertőződése az Egyesült Királyságban történt, s 12 eset trópusi utazással hozható kapcsolatba (Thaiföld, Dominika, Kambodzsa). A statisztikai adatok szerint kb. 500 000-en betegednek meg a világon évente súlyos leptospirosisban. Érdekes, hogy a Seychelles-szigeteken igen magas a megbetegedések száma, egymillió lakosra 432 betegséget jegyeznek. A világ számos trópusi országában a súlyos és kevésbé súlyos leptospirosis endémiás, és kiterjedt járványokat okoz. Ez az esős évszakokkal és az igen rossz közegészségügyi viszonyokkal magyarázható. Ugyanakkor az USA-ban és Európában a bejelentett esetek száma alacsony, s az emberek fertőződése főleg a foglakozással és a szabadidős tevékenységgel kapcsolatban történik.

Azt, hogy melyik leptospirosisból fejlődik ki a súlyos forma (Weil-tünetegyüttes), a betegség kezdetén nem lehet megmondani. Általában az esetek 3-7%-ban diagnosztizálják e súlyos, sokszor halálos kimenetelű formát.

A leptospirák az állatok vesetubulusaiban szaporodnak. Ezt követően, e mikróbákat egy életen át ürítik lúgos vizeletükkel a környezetbe, főleg a rágcsálók, de nagyon sok egyéb emlős is. Sokszor a foglalkozásuk révén kerülnek az emberek kapcsolatba az állatok vizeletével (pl. hentesek, állatgondozók, állatorvosok, vadászok). Ma már egyre gyakoribb az indirekt kontaktus az ürített leptospirákkal (pl. az állatok vizeletükkel a tavakat, folyókat és annak közvetlen környékét fertőzik). A vízi sportok kedvelői is így fertőződhetnek meg.

Forrás: The Lancet Infectious Diseases 2010; 10: 823-824.

Dr. Szalka András
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink