hirdetés
hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Lemarad, aki kimarad

Az angliai sajtó Ian Gilmore és munkacsoportja beszámolójától hangos. Gilmore, a Royal College of Physicians (RCP, belgyógyászati szakkollégium) vezetője két éve indította azt a vizsgálatot, amelynek eredményei Innováció az egészségért: páciensek, orvosok, a gyógyszeripar és az egészségbiztosítás címmel a napokban láttak napvilágot. A jelentés megállapítja: a minőségi betegellátás jövőjét veszélyezteti, ha a gyógyszeripar és az orvosi szakma közötti viszony nem rendeződik.
  Az angliai viszonyokat elemző kritika leginkább két területet érint: az első a betegek egyenlőtlen hozzáférése az innovatív, új gyógyszerekhez, a másik pedig a gyógyszeripar túlzott befolyása az orvosokra és az orvostudományra. Ez utóbbi témakör a British Medical Journal szemleírója szerint az elmúlt tíz évben került a figyelem középpontjába. A szaklap maga is helyt adott több kritikus írásnak: Hans Melander például a gyógyszeripari K+F eredményeinek szelektív, részrehajló bemutatását elemezte, Joel Lexchin pedig arról értekezett, hogy az ipari szponzoráció hogyan ferdíti el a kutatások eredményeit, minőségét.

Folytatás a 6. oldalon

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés