hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Lázár reméli, konszenzussal alakul át az OEP és az OTH

Bár tárcaérdekeket is sért, mégis konszenzusos megoldásban reménykedik Lázár János az OTH és az OEP átalakítását illetően – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter az 59. Kormányinfón csütörtökön.

A szociális rendszer és az egészségügyi intézmények finanszírozási kérdései is szerepeltek a legutóbbi kormányülések napirendjén – számolt be Lázár János, hozzátéve, a demográfia kihívásainak megfelelő ellátórendszer kiépítéséről augusztus 16-ai ülésén tárgyalt a kabinet. Új programot hirdettek az Országos Mentőszolgálatnak, a mentős életpályamodell kidolgozásának része a mentős bajtársak munkájának méltó anyagi elismerése is. Beszámolt az egészségügyiek béremelést lehetővé tévő kormányrendelet jóváhagyásáról is, ami azt jelenti, hogy 2010-hez viszonyítva a bérköltség 40 százalékkal emelkedett az egészségügyben, ebbe nem számítják bele a háziorvosok havi 130 ezer forintos fix finanszírozás emelését.

Az államigazgatás átalakítása kapcsán a miniszter megemlítette, szeptembertől 14 háttérintézmény szűnik meg, januártól további 70 alakul át. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) átalakítása „lassan tisztázódik”, és bár tárcaérdekeket is sért, Lázár János mégis abbéli reményét fogalmazta meg, hogy „konszenzusos döntés születik” majd.

Beszámolt annak a felmérésnek az eredményeiről, amelyet a kormányhivatalok munkájának felmérésére irányult, és 215 ezer vállalkozót és magánszemélyt kérdeztek a bürokráciacsökkentésről. Utóbbiak az adókártya mellett a TAJ-kártya kiállítását is nehézkesnek tartják. A gazdasági és a stratégiai kabinet ülésén egyaránt terítékre került a foglalkoztatás terheinek, így a járulékok csökkentésének lehetősége, azonban ennek mértékéről nem árult el semmit a miniszter.

A stratégiai kabinet döntött arról, hogy 6 milliárd forintot szánnak mintegy tucatnyi, vidéki kórház félbemaradt fejlesztéseinek befejezésére.

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink