hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Koronavírus: leporolt eljárásrendek, tájékoztatott orvosok

Alaposan leporolták azt a pandémiás eljárásrendet, amelyet még a H1N1vírus felbukkanásának idején készített el a hatóság. Felszólították az összes kórházat az egészségügyi válsághelyzet-kezelési tervének felülvizsgálatára.

A járványügyi helyzet változása indokolttá teszi, hogy Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) folyamatosan aktualizálja a betegellátásban részt vevő orvosok és intézmények számára készült eljárásrendet – mondta szerda délutáni, Budapesti sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos. Alaposan leporolták azt a pandémiás eljárásrendet, amelyet még a H1N1vírus felbukkanásának idején készített el a hatóság. Egyúttal az NNK felszólította az összes kórházat az egészségügyi válsághelyzet-kezelési tervének felülvizsgálatára.

Dinamikusan, napról napra, vagy akár óráról változó járványról van szó, amely immár hazánkhoz közel is felütötte a fejét, így indokolt az eljárásrendek folyamatos frissítése, különösen a megbetegedés definícióját illetően, pontosítva, mi számít gyanús, valószínűsített, illetve igazolt esetnek. Gyanús az a személy, aki 38 fok feletti lázzal kopogtat orvosánál, és 14 napon belül szoros kapcsolatban állt valószínűsített vagy igazolt koronavírussal fertőzött személlyel, illetve olyan területen járt, ahol a közösségi terjedés lehetősége adott. Ezek a területek jelenleg Kína, Szingapúr, Japán, Dél-Korea és Irán, valamint Olaszország négy tartománya – sorolta a tisztifőorvos, hangsúlyozva azonban, hogy mindez a február 25-ei állapotot tükrözi, ami a területek tekintetében is gyorsan változhat.

Forrás: 123rf
Forrás: 123rf

Amennyiben a háziorvosnál vagy a háziorvosi ügyeleten merül fel a betegség gyanúja, arról azonnal értesíteni kell a területileg illetékes járási kormányhivatal népegészségügyi főosztályát, amely a megyei szervezeten keresztül jelzést továbbít az NNK-hoz – ismertette Müller Cecília. Amennyiben a kórházban derül ki, hogy a páciens fertőzött lehet, őt azonnal el kell különíteni arra a néhány órára, amíg laborvizsgálattal igazolják a vírus jelenlétét, avagy hiányát. A koronavírus-fertőzött betegek kiemelt ellátó helye a Dél-Pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet (DPC), amennyiben ez nem lenne elegendő, rendelkezésre állnak a vidéki kórházak infektológiai osztályai. Minden lehetőségre felkészülve országos szinten felmérték az ágyszámokat, és készültek tervek a rendszer fokozatos bővítésére, egészen a szükségkórházakig – mondta Müller Cecília.

Jól vannak a vesztegzár alatt

Jelenleg összesen tizennyolc magyar állampolgár van karanténban a Dél-Pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetben – közölte Szlávik János, a kórház osztályvezető főorvosa.

Jól van, láztalan és panaszmentes az a három magyar, akik azon a holland felségjelzésű óceánjárón tartózkodtak, amely két hete kötött ki Kambodzsában, miután több ország is elutasította a fogadását a koronavírus-fertőzéstől tartva. Őket pénteken, illetve szombaton engedik majd haza. Még 11 napig nem érintkezhet a külvilággal és családtagjaival sem az a 11 diáklány, akiket olaszországi kirándulásuk során Milánó környékén, az ott lezárt, és veszélyeztetett zónához közel szállásoltak el. Velük együtt figyelik meg két tanárukat, és az autóbuszukat vezető két sofőrt.

Negatívnak bizonyultak az első tesztjei annak a kamionosnak is, aki korábban az Olaszországban lezárt tartományok egyikében járt. Őt az Országos Mentőszolgálat szállította be a DPC-be, ahol jelenleg orvosi kezelés alatt áll.

Eddig néhány tucat azoknak a száma, akik vélt vagy valós tünetekkel jelentkeznek az intézményben, ám ahogy a hírekben egyre nagyobb szerepet kap a koronavírus-járvány, úgy emelkedik a vizsgálatra önként érkezők száma – folytatta a főorvos, hozzátéve, hogy egyedileg határozzák meg, ki minősül fertőzésre gyanúsnak; az így jelentkezők közül senkit nem kellett a kórházban tartani.

Ezúttal egyébként jól jöhet, hogy számos pavilonrendszerű kórház működik még Magyarországon – derült ki Szlávik János szavaiból. Ez ugyanis lehetővé teszi, hogy karantén esetén megfelelően elkülönítsék egymástól az embereket. A tisztifőorvos ezt azzal is kiegészítette, hogy amennyiben nagyobb számban lenne szükség a kontakt személyek megfigyelésére vesztegzár alá vonható helyiségekre, azokat nem a kórházakban, hanem az operatív törzs által kijelölt „potenciális objektumok” oldanák meg, biztosítva a kényszermegfigyelés alá vont személyek kényelmét.

Döntésképesek az orvosok!

A háziorvosok úgy február 25-én, mint az első alkalommal megkapták az NNK által kibocsátott eljárásrendet – reflektált Müller Cecília azokra a felvetésekre, miszerint a családorvosok a nem megfelelő tájékoztatásra panaszkodnak. Hozzátette, hogy a központ a megyei kormányhivatalok népegészségügyi osztályain, majd azok a járási hivatalokon keresztül valamennyi alapellátóhoz eljuttatták a szükséges tudnivalókat, ezt az NNK ellenőrizte is. Hangsúlyozta, minden egészségügyi szolgáltató köteles az infekciókontroll szabályainak megfelelően működni, ennek értelmében rendelkezniük kell saját védőfelszereléssel is. Azonban tekintettel a rendkívüli helyzetre, Müller Cecília tett lépéseket annak érdekében, hogy segítve a szolgáltatókat, biztosítsák a szükséges felszereléseket.

Fontos, hogy a hatósági intézkedések a hatósági csatornákon keresztül jussanak el az orvosokhoz és szolgáltatókhoz – reflektált a MedicalOnline kérdésére Müller Cecília, amikor arra emlékeztettük, hogy a Magyar Orvosi Kamara elnöke az Országgyűlés Népjóléti Bizottságának február 7-ei ülésén felajánlotta saját infrastruktúráját az orvoskollégák elérésére. Lapunk kérdésére elmondta azt is, a sürgősségi betegellátó osztályokra – mint minden ellátóra – vonatkoztathatóak az NNK folyamatosan frissülő eljárásrendjei; a fekvőbeteg ellátó intézmények vezetőinek felelőssége, hogy az valamennyi munkatársukhoz eljusson. Hozzátette azt is, az Országos Mentőszolgálat rendelkezik a fertőzött betegek szállításához szükséges védőfelszerelésekkel, hermetikusan lezárható hordágyakkal.

A háziorvos menjen házhoz!

Ne menjen a háziorvosához, hanem telefonon keresse az a beteg, aki járvánnyal sújtott területen járt, és lázat, vagy a fertőzés más jeleit tapasztalja magán; az orvos a lakásán fogja megvizsgálni, és dönt a további teendőkről – mondta a tisztifőorvos. Kérdésre válaszolva hozzátette azt is, a koronavírus kimutatására nem áll rendelkezésre gyorsteszt, pontos diagnózist néhány óra alatt tudnak készíteni.

Szájmaszk viselése az NNK ajánlása szerint egészséges személyeknek felesleges, az annak javallott, aki beteg. Speciális maszkra, amely a kórokozókat is kiszűri – ezt néhány óránként cserélni kell, és meglehetősen drága –, csak az egészségügyi ellátóknak van szükségük – szögezte le az NNK vezetője.

Valamennyi magyar orvos el tudja dönteni, hogy a betege mennyire veszélyeztetett – vélekedett az újságírói kérdések nyomán Szlávik János, kiegészítve azzal is, hogy a láz, a száraz köhögés a  fertőzést követő 5-6. napon jelentkezik. A hurutossá váló köhögést fulladásos tünetek kísérik, ami egyben a betegség fordulópontja is: az állapotban ekkor következik be javulás vagy romlás. A koronavírus-fertőzések mintegy 80 százaléka teljesen tünetmentesen zajlik le, a betegek 20 százalékánál fordul elő súlyosabb állapot. A Kínában eddig tapasztaltak szerint száz páciens közül mindössze tíz szorul gépi lélegeztetésre, és közülük egy, aki nem éli túl a fertőzést.

Egy központban csörög majd valamennyi zöld szám, amelyen az állampolgárok a koronavírussal kapcsolatban érdeklődhetnek – tájékoztatott az operatív törzs döntéséről Müller Cecília. Naponta 150-250 hívás érkezik az NNK zöld számaira, de ezen túlmenően a központ járványügyi főosztályát, és személyesen a tisztifőorvost is megtalálják kérdéseikkel az állampolgárok.

 *

A MÁV felkészült a koronavírus-fertőzés terjedésének megelőzésére, közölte a vasúttársaság kommunikációs igazgatósága szerda este az MTI-vel. A MÁV állandó kapcsolatban van a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzzsel, az egészségügyi hatósággal, és iránymutatásuk alapján jár el az állomásokon és a vonatokon.

A vasúttársaság a különböző vírusok és betegségek terjedése ellen – általános gyakorlata szerint – naponta többször fertőtlenít, tisztítatja a személykocsik kilincseit és fogantyúit, folyamatosan takaríttatja a mellékhelyiségeket. A tájékoztatás szerint "hatóság által kötelezően előírt intézkedés jelenleg nincs érvényben, az alapvető higiéniai előírások betartásán túl így nincs szükség beavatkozásra". A vasúttársaság ugyanakkor folyamatosan figyelemmel kíséri az események alakulását, megteszi az indokolt előkészületeket, és felkészíti munkavállalóit.

A jegyvizsgálóknak jelenleg is rendelkezésére áll kéztisztító- és fertőtlenítőszer. A nemzetközi forgalomban részt vevőket ezen felül orvosi szájmaszkkal látták el, amelyből nagyobb készlet beszerzését is előkészítik. A vasúttársaságnak egészségügyi ellenőrzési hatásköre nincs a határállomásokon, az ilyen jellegű feladatokat az egészségügyi és határrendészeti hatóságok látják el, a MÁV ehhez minden segítséget megad.

Már több új fertőzést regisztrálnak Kínán kívül, mint Kínában

Jelentős fordulóponthoz érkezett a koronavírus-helyzet, a WHO igazgatója szerint már több új fertőzést regisztrálnak Kínán kívül, mint Kínában. A Covid-19 vírussal kapcsolatban dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO igazgatója azt mondta szerdán, hogy a politikusok egyre nagyobb nyomást helyeznek az egészségügyi világszervezetre, hogy mondja ki végre: világjárványról van szó, írja a Guardian. nyomán az Index. A WHO nemzetközi közegészségügyi vészhelyzetet hirdetett, ami a létező legmagasabb figyelmeztetési fokozat, de a világjárvány szó használatára nincs szükség – fogalmazott, mert szerinte indokolatlan félelmet keltene.

„OLYAN HARCBAN VAGYUNK, AMELY NYERHETŐ, HA HELYESEN CSELEKSZÜNK” – tette hozzá. „Ugyanakkor az olaszországi, iráni és koreai esetek számának hirtelen emelkedése komoly aggodalomra adnak okot. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a járvány Kínában január 23. és február 2. között érte el csúcspontját, és azóta folyamatosan mérséklődik.

Tarcza Orsolya
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline, MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink