hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Bárki megnézheti, hogy érvényes-e az oltási regisztrációja

Kormányinfó: április 12-én vagy 19-én indulhatnak újra az iskolák

A harmadik hullámnak még nincs vége, a számok emelkednek, a helyzet komoly. Holnap döntenek az iparkamara boltokról szóló javaslatáról, hangzott el a Kormányinfón.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a többi közt elmondta, arról döntöttek, hogy ha a 2,5 milliót eléri a beoltottak száma, akkor egy héten belül kinyitnak az iskolák. Legkorábban április 12-én vagy 19-én lehet erről szó. Arról is döntöttek, hogy az iskolák nyitását megelőzően be fogják oltani a pedagógusokat. A pedagógusok oltásával kapcsolatban hangsúlyozta, az oltás továbbra is önkéntes, ezért arra kérik a tanárokat, óvónőket, bölcsődei dolgozókat, regisztráljanak a koronavírus elleni vakcinára.

A miniszter közölte azt is, az egészségügyi ellátórendszer - nemcsak tárgyi, hanem személyi feltételeket is tekintve - felkészült arra, hogy megfeszített munkával a jelenleginél magasabb adatok mellett is képes legyen mindenki számára az ellátást biztosítani.

Teljesen teret hódított a brit mutáns Magyarországon

A megbetegedések szinte száz százalékát már a koronavírus brit variánsa okozza Magyarországon, közölte az országos tisztifőorvos a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján csütörtökön. Müller Cecília elmondta, "heroikus küzdelem" folyik a járvány ellen, a harmadik hullám rendkívül intenzív, felszálló szakaszában sajnos "szárnyalnak" a járványügyi adatok nálunk és Európában is. A védekezés ellenére emelkedik az elhunytak száma, az elmúlt 24 órában 272 beteg halt meg és továbbra is sokan kerülnek kórházba. Ennek az az oka, hogy Magyarországon is a vírus brit variánsa dominál, ismertette a tisztifőorvos. Jelezte, hogy míg márciusban az esetek 70-80 százalékában azonosították ezt a mutánst, március végére teljesen teret hódított. Kifejtette, jelenleg Magyarországon szinte száz százalékban ez a típus okozza az újabb megbetegedéseket. A brit, az afrikai és a brazil mutáns vírusok sokkal fertőzőképesebbek az eredeti kórokozónál, egy fertőzött ember négy másikat fertőzhet meg, amennyiben mindannyian egy légtérben negyedórán túl, maszk nélkül tartózkodnak.

A tapasztalatok szerint nagyon gyorsan változhat a fertőzöttek klinikai állapota, gyorsan fejlődnek ki a tünetek, ezért nagyon sok esetben kórházi kezelés és lélegeztetés szükséges a páciensek életben tartásához. A védekezésben óriási jelentősége van annak, hogy már 1 747 519 embert beoltottak, közülük 524 604-en a második dózist is megkapták

Kitért arra, hogy a vírusmutációk naprakész azonosításáért hét laboratóriumot jelöltek ki, amelyek a vírus változását fogják követni, így pontos képet kapnak a szakemberek a járványügyi intézkedésekhez, vagy azok esetleges módosításához. Jelenleg tart a laborok felkészítése, a reagensek beszerzése. Müller Cecília közölte továbbá, csütörtökön elindul a koronavirus.gov.hu oldalon az az internetes felület, amelyen bárki megnézheti, hogy érvényes-e az oltási regisztrációja, mindössze a születési dátumát és a taj-számát kell megadnia. A rendszer egy egyszerű üzenetben jelzi ennek meglétét vagy hiányát. Utóbbi esetén vagy még feldolgozás alatt van a regisztráció vagy ha már korábban regisztrált a felhasználó, a hibásan vagy pontatlanul bevitt adatokat pontosíthatja az This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. email-címre küldött elektronikus levéllel.

Gulyás emlékeztetett arra, hogy a nap folyamán online uniós csúcstalálkozó is lesz, amelynek a járványkezelés a témája, hiszen a járvány terjedése az EU legtöbb államában "erősen felfelé tart". Közölte, szerdán Lengyelországban, Csehországban és Észtországban egymillió főre vetítve több fertőzöttet regisztráltak, mint Magyarországon. Úgy fogalmazott, a harmadik hullámnak nincs vége, a fertőzések száma továbbra is nő, ez az EU egészére igaz, de a helyzet Magyarországon is rossz. Ismertette a koronavírussal kapcsolatos napi adatokat és azt mondta, a helyzet komoly, az egészségügyi ellátórendszer azonban képes biztosítani a megnövekedett betegszámhoz szükséges kapacitásokat. Köszönetet mondott "a megfeszített munkát végző" orvosoknak, ápolóknak.

Elmondta, 1678 lélegeztetőgéppel ellátott ágy van szabadon, a kórházakban rendelkezésre álló szabad ágykapacitás pedig 10 441. Jelezte, a kormánynak vannak tervei arra is, hogy ha szükséges, bővítse a kapacitásokat. Gulyás Gergely azt mondta, megtettek mindent annak érdekében is, hogy "az élő erő is elegendő legyen": bármelyik orvos behívható egészségügyi ellátásra, illetve a rezidensek és medikusok is részt vesznek a munkában.

Hangsúlyozta, egyetlen megoldás van a járvány leküzdésére: a védőoltás. Közölte, 650 ezer nyugdíjas nem regisztrált az oltásra, őket az országos tisztifőorvos levélben kereste meg, regisztrációra kérve őket. Ha valakit beoltanak, a betegség kockázata lényegesen csekélyebb lesz. A miniszter elmondta, az idősotthonokban - ahol az oltások az első körben megtörténtek - 1 százalék alá csökkent a megbetegedések aránya. Ez mutatja, hogy ha beoltják a legidősebbeket, a legveszélyeztetettebbeket, akkor minimálisra csökken annak veszélye, hogy elkapják a fertőzést. Azt mondta, az oltások előrehaladtával kapcsolatban nagyon sok a bizonytalanság, az uniós vakcinaszállítmányok rendkívül bizonytalanul érkeznek.

Áprilisban minden korábbinál több vakcina fog az ország rendelkezésére állni, ez annak köszönhető, hogy mind Kínából, mind Oroszországból a szállítások folyamatosak - közölte. Úgy folytatta: az Európai Unióból eddig akadozó vakcinaszállítmányok esetén is joggal remélik azt, hogy a következő hónapban a korábbiaknál talán biztosabban és nagyobb számban fog oltóanyag érkezni.

A miniszter kiemelte: az operatív törzs pénteki ülésén dönthetnek az üzletek kérdéséről. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara olyan szabályozásra tett javaslatot, amely minden üzletre azonos elvek alapján vonatkozna: tíz négyzetméterenként egy vásárló vagy vendég tartózkodhatna. Elmondta: az operatív törzs megvizsgálja a javaslat életszerűségét, mert jó lenne ugyan egy ilyen szabályozás, de a húsvét előtti időben nem tudni, milyen hosszú sorokhoz vezetne.

Úgy vélte, olyan nyitási tervet kell kidolgoznia a kormánynak, amely világos perspektívát ad. Ezt az oltási számoktól függően fogják kidolgozni. Kérdésre válaszolva beszámolt arról is: az oltási igazolványhoz kapcsolódó jogosítványokról szóló döntést a kormány a nyitási tervvel együtt hozza nyilvánosságra.

Az érettségi megtartására vonatkozó kérdésre elmondta: azt tervezik, hogy május elején tartják az írásbeli, június elején pedig szóbeli vizsgákat, de a járványügyi helyzetből adódóan van lehetőség változtatni. Kijelentette: azt remélik, hogy május végéig aki oltás kíván kapni - beleértve a legfiatalabbakat is -, az megkaphatja legalább az első vakcinát.

Szeretnék, ha áprilisban nagyot léphetnének előre az oltások számát illetően. A számok azt mutatják, hogy alapvetően változtatni még nem tudunk, mondta a miniszter. A CanSino, illetve a Covishield vakcinagyártókkal még nem írták alá a szerződést. A Janssen vakcinával kapcsolatban azt lehet tudni, hogy 4 millió 360 ezer adag érkezik, de azt nem tudni, hogy mikor.

Azt is mondta, próbálják úgy elosztani az AstraZeneca-vakcinákat, hogy az első oltás után 12 héten belül a második oltás is megtörténhessen, de ezt nehezíti ezt, ha a korábban ígért szállítmányok nem érkeznek meg.    Kifejtette: ha helyi hiba nem történik, nem fordulhat elő olyan, hogy valamelyik háziorvosi körzetbe ne érkezzen meg időben a második adag Sinopharm-vakcina. Elvileg mindenhova ugyanannyi második jutott, mint első, így tartható a 28 napos időkülönbség a két adag között - mondta.

Kérdezték arról, hogy a Szputnyik vakcinából a gyártó a szerződésben vállaltnál kevesebbet szállított március 23-áig a magyar félnek. Gulyás Gergely közölte, jövő hétfőn is érkezik még Szputnyik vakcina, így összesen 1,1 millió oltóanyagot kap meg Magyarország. Az uniós szerződésekben nem ilyen csekély, néhány napos késések voltak, mint az orosz félnél, amely utol is éri magát - jelentette ki. Gulyás Gergely rámutatott: ha egy háziorvos már minden 65 év felettit beoltott a körzetében, aki kérte a vakcinát, akár egy fiatalabb krónikus beteggel folytathatja, de ha ők is megkapták a praxisban, bárki mást beolthat.

A kismamák olthatóságáról a miniszter elmondta: négy orvosi egyetem nőgyógyászati klinikájának vezetői kezdeményezték a korábbi oltási protokoll felülvizsgálatát, amely még nem javasolta oltásukat. Hozzátette: a nemzetközi tudományos tapasztalatokat követve közös egészségügyi szakmai állásfoglalás készül, amelynek eredményét az országos tisztifőorvos ismerteti majd.

Gulyás Gergely számos kérdést kapott a kórházi kapacitásokkal kapcsolatban. Kiemelte, bár sokan vannak kórházban, nem igaz, hogy nincs elegendő személyi kapacitás, és olyan beteg sincs, aki ellátatlan maradna. Mindenki megkapja a megfelelő ellátást, az egészségügyi irányítás képes arról gondoskodni, hogy mindenkinek jusson, ha szükséges, lélegeztetőgép, kórházi ágy, gyógyszer - mondta. Arról is beszélt: 500 egészségügyi szakon tanuló és végzett önkéntes jelentkezett az Országos Kórházi Főigazgatóságon, az ő munkájuk is hozzájárul ahhoz, hogy az egészségügyi védekezés biztonsága fenntartható legyen. A háziorvosok kirendelését egyelőre elvi lehetőségnek nevezte, amely pillanatnyilag nem szükséges, de egy járványhelyzetben gondolni kell erre is. Hozzátette: a háziorvosok már megkapták az oltást, csak az nincs beoltva közülük, aki nem kérte.

Egy másik kérdésre válaszolva a miniszter azt mondta: a helyzet komoly, ezt az adatok is alátámasztják, de a magyar mutatók nem térnek el az európai adatoktól. A többlethalálozás az egyetlen objektív összehasonlítási mód, és e statisztikák alapján Magyarország az eredményesen védekező országok közé tartozik. Úgy látja, mindig megfelelő időben hoztak döntést a szükséges intézkedésekről, míg más országok gyakran kapkodva léptek. A magyar járványkezelés intézkedései következetesek, és a valós adatokból kiindulva jobbak is a mutatók.

Közölte: nemzetközi segítségre nincs szükség ahhoz, hogy az egészségügy el tudja látni a betegeket. Kitért arra is: a veszélyhelyzet végéig fennmaradhat a rendelőintézetek állami felügyelete.

Elmondta: nem terveznek változtatni a védettségi igazolványok adattartalmán. Az Európai Bizottságnak pillanatnyilag egy tervezete van erről, amely még alakul, azt követően még az Európai Parlament is megvitatja - magyarázta. Hozzátette: mire ebből európai vakcinaigazolvány lesz, reméli, túl lesz a kontinens a járványon. Gyorsított eljárásban is két hónap egy ilyen jogalkotási folyamat.

Kerényi Attila háziorvos beolt egy idős nőt az AstraZeneca koronavírus elleni vakcina első adagjával nyírtelki háziorvosi rendelőjében 2021. március 24-én (MTI/Balázs Attila)
Kerényi Attila háziorvos beolt egy idős nőt az AstraZeneca koronavírus elleni vakcina első adagjával nyírtelki háziorvosi rendelőjében 2021. március 24-én (MTI/Balázs Attila)

(forrás: MedicalOnline, MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink