hirdetés
hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Könnyalkotó zsírsav és száraz szem

Van olyan eset, amikor a háziorvosnak akkor is kezdeményeznie kell a megfelelő szemészeti vizsgálatot, ha az a beteg szubjektív panaszai alapján nem tűnik feltétlenül szükségesnek. Máskor elegendő egy szemcsepp rendelése. Az állapot sürgősségének megítélésében sokszor apró jelek segítenek, amelyek felismeréséhez egyáltalán nem kell műszer.

A könnyfilm külső rétegében is megtalálták azt az endogén zsírsavamidot (cisz-9-octadecénamid, röviden oleamid), amelyet először az agyban fedeztek fel, ahol feladata az elalvás elősegítése (Invest Ophthalmol and Vis Sci 2007;48: 34–39). Az Ohio Állami Egyetem munkatársai szerint az oleamid és a hozzá hasonló zsírsavak mennyiségének változása közrejátszhat a száraz szem tüneteinek kialakulásában. A könnyfilm külső, olajos rétegében kimutatott zsírsavat a szemhéjak mentén elhelyezkedő apró, szőlőfürtszerű Meibommirigyek termelik. A kutatók jelenleg azon dolgoznak, hogy tisztázzák az oleamid szerepét a sejtek közötti jelátvitelben, valamint lehetséges szerepét a száraz szem betegség kialakulásában. Ha igazolódik, hogy a különböző szemirritációt okozó esetekben eltérő az oleamid szintje, akkor ennek alapján eltérő kezelési módokat lehetne alkalmazni a gyógyítás során. „Nem mindenki reagál egyformán ugyanarra a kezelésre, és ehhez köze lehet az oleamidnak is” – véli dr. Kelly Nichols, a kutatócsoport vezetője.

 Nézzünk a beteg szemébe
   A háziorvosánál szemészeti vagy látási panasszal jelentkező beteg ellátása, a megfelelő szakorvosi konzultáció kezdeményezése nem egyszerű feladat, márcsak a szemészeti vizsgálólehetőségek korlátozottsága miatt sem. Ennek ellenére a háziorvostól is elvárható, hogy az anamnézis vagy az elsődleges szemészeti vizsgálat alapján akkor is célzottan kezdeményezze a megfelelő szemészeti vizsgálatot, ha a beteg – panaszai alapján – önmaga ezt még nem érzi feltétlenül szükségesnek. Különösen fontos mindez a „vörös szem” képében jelentkező szemészeti betegségek esetében. Ezek egy része ugyanis sikerrel kezelhető a háziorvosi ellátás keretén belül (esetleg egyáltalán nem igényel kezelést). Ilyen többek között a kétoldali, enyhe dörzsölőszúró fájdalommal járó száraz szem szindróma. Más kórképek azonnali vagy sürgős szemészeti ellátást, esetleg szemészeti osztályos felvételt igényelnek. Mivel a közel azonos tünetekkel járó kórképek elkülönítése a klinikai képen alapul, a diagnosztikai csoportok megkülönböztetéséhez (erre minden segédeszköz nélkül is képesnek kell lenni) nyújtunk segítséget a leggyakoribbak bemutatásával.

 Belövellt konjunktíva
   A száraz szem a vörös szem szindróma legkevésbé súlyos csoportjába tartozik, a kötőhártya mérsékelt belövelltsége jellemzi. A kötőhártya vérbőségének oka lehet bakteriális (okozhatja szemhéji árpa is), vírusos, irritatív bántalom (pl. száraz szem), szezonális allergiás betegség, kontakt allergia (esetleg a szemhéj kontakt dermatitisével együtt), idegen test jelenléte és asthenopia (panaszt okozó, korrigálatlan fénytörési hiba). Enyhe esetben antibiotikum szemcseppet (például Brulamycin, Tobrex, Vitabact; súlyosabb esetben például Ciloxan) kell rendelni, a beteg figyelmét pedig fel kell hívni a higiénés teendőkre. Idegentest gyanúja esetén a háziorvos is kifordíthatja a felső szemhéját. Enyhe szárazszeműség (conjunctivitis sicca) esetén írjunk fel könnypótló cseppet, amit napi 3-5 alkalommal kell cseppentenie a betegnek, száraz időben és száraz helyiségben gyakrabban, tartós olvasás, tévénézés, számítógép-használat során a tevékenység megkezdésekor, majd körülbelül óránként. Minden egyéb esetben egy napon belül szemészeti vizsgálat szükséges.

 Ciliáris belövelltség
   Amikor a fényérzékeny, fájdalmas szemű betegnél a limbus körül – körben, vagy csak szektorszerűen – keskeny, kékes-vörös gyűrűt látunk, és a kötőhártya nem belövellt, intraokuláris gyulladással (anterior uveitisszel, iritisszel) állunk szemben. Az állapot okaként nem zárható ki a cornea sérülése vagy maródása sem. A beteget sürgősséggel szemész szakorvoshoz kell irányítanunk.

 Vegyes belövelltség
    A ciliáris és a konjunktivális belövelltség együttes jelenléte esetén, különösen súlyos, iritisszel járó állapotra kell gondolnunk. Oka lehet súlyos uveitisz, endoftalmitisz, súlyos trauma, maródás, keratitisz stb. Ez a kép is sürgős szakorvosi beavatkozást igényel.

 Pangásos belövelltség
    Nem aktív gyulladásról van szó – a klinikai képet uraló tág, kanyargós vénák a vénás pangás miatt alakulnak ki. A szemgolyó kidülledhet (például szemüregi térfoglaló folyamat okozta pangás esetén). A beteg fájdalmat, látásromlást panaszolhat – ha ez akut kezdetű, heveny, zárt zugú glaukóma is állhat a háttérben. Első teendőnk a célzott anamnézisfelvétel, hogy fény derülhessen az esetleges glaukómás rohamra. Ezt a néhány óra alatt kialakuló, általában az egyik szemet érintő heves szem és homlokfájdalom, a látás ködössé válása, a látásélesség csökkenése alapján vethetjük fel. Ha a beteg glaukómás szemével fényforrásba néz, szivárványszínű karikát lát. Közérzete nagyon rossz, elesettnek érzi magát, hányingere van, esetleg hány is. Az érintett szemen pangásos belövelltség látható, a pupilla tág, ovális, alig reagál, és a szem tapintva nagyon kemény.

 Szubkonjunktivális szuffúzió
  A klinikai képet a kötőhártya alatt kisebb vagy nagyobb területen elhelyezkedő, lapos vagy elődomborodó vérzés uralja, ami később, a felszívódás során elszíneződik. Önmagában panaszt nem okoz, a beteg a tükörbe nézve veszi észre, vagy a környezete hívja fel rá a figyelmet. A vörösséget nem értágulat, hanem a kötőhártya alatt szétterülő vérzés okozza. Ezt időseknél az apró kötőhártyaerek megpattanása (gyakran ébredés után a szem megdörzsölése következtében), hipertóniás betegnél pedig a vérnyomás jelentős emelkedése, máskor a szemet ért trauma okozhatja. Erős köhögéssel járó állapotokban is kialakulhat. Gondoljunk a véralvadásgátló kezelés lehetőségére is – ilyenkor az alvadási paraméterek ellenőrzése szükséges. Ha a beteg nem számol be sérülésről, a vérnyomásmérés az első teendő. A látványos vérzés is nyomtalanul felszívódik kezelés nélkül, de C-vitamin-tartalmú készítmény adható.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
DR. HOLLÓ GÁBOR
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés