hirdetés
hirdetés
2019. szeptember. 17., kedd - Zsófia.
hirdetés

Kisebb a szerepük, mint gondoltuk

Az ómega-3 zsírsavak (eikozapentaénsav, EPA; dokoza-hexaénsav; DHA; -linolénsav, ALA) kedvező kardiovaszkuláris hatásaikat többféle módon fejtik ki. Egyrészt minimális mértékben (csak nagy dózis, napi 5,6 gramm halolaj fogyasztása esetén) csökkentik a vérnyomást, másrészt fokozzák a trombocitaaggregáció gátlását és a fibrinolízist, és (a vágusztónus fokozásával) növelik a szívfrekvencia variabilitását. Mérsékelik a gyulladásos folyamatot (a TNF-, IL-1, IL-6 szintet és talán a hsCRP-szintet). Közvetlen antiaritmiás hatásaik (a nátrium-csatornák gátlása révén elért membránstabilizálás, illetve az L-típusú kalcium-csatornák blokkolása révén), továbbá endotelfunkciót és inzulin-szenzitivitást javító hatásaik is vannak. A fenti, ellentmondó eredmények hátterében több tényező feltételezhető.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
DR. PARAGH GYÖRGY
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink