hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Meglepetés: kiegészítették a bérkiegészítést

Bár a Semmelweis napot lekéste, csütörtökön megjelent végre az a kormányrendelet, amely a 2013-as egészségügyi alapbér-kiegészítés hatását ez év végéig a pótlékokra is kiterjeszti.

A 173/2015. (VII. 2.) kormányrendelet [az egészségügyi szolgáltatások egészségbiztosítási Alapból történő finanszírozásának részletes szabályairól szóló 43/1999. (III. 3.) Korm. rendelet és az egyes egészségügyi dolgozók és egészségügyben dolgozók illetmény- vagy bérnövelésének, valamint az ahhoz kapcsolódó támogatás igénybevételének részletes szabályairól szóló 256/2013. (VII. 5.) Korm. rendelet módosításáról] letölthető a Magyar Közlönnyel.

Ugyanitt érhető el a 1448/2015. (VII. 2.) kormányhatározat [Az Egészségbiztosítási Alap Gyógyító-megelőző ellátás céltartalék jogcím 2015. évi előirányzatáról történő átcsoportosításról], amely az intézkedésre fedezetet teremt december végéig a egészségügyi kassza 5,3 milliárdos tartalékának felszabadításával.

A bérkiegészítést kiegészítő  rendelet tartalma némileg meglepetés, miután a tárca nyilatkozatai eddig rendre alapbéresítésről beszéltek (a kormánydöntésről beszámoló államtitkár például még egy héttel ezelőtt is). Zombor Gábor államtitkár a Semmelweis napra időzített interjújában a Magyar Hírlapnak pedig így fogalmazott: "A fő probléma, hogy nagyon leterheltek a dolgozók, és 2014-ben nem folytatódott az a béremelési folyamat, amely 2012-ben elkezdődött. Akkor ez nagy dolog volt, mivel a válság közepén az orvosok és az ápolók kaptak először pluszpénzt. Ám a többlet nem épült be az alapbérbe, így megmaradt a bizonytalanság is, hogy ezt a „hatalom” bármikor visszaveheti, ahogy például 2008-ban visszavonták a tizenharmadik havi fizetést".

(forrás: Magyar Közlöny)
hirdetés

Könyveink