hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Kell egy akcióterv!

Egy kormányzati ciklusban öt területnél többet nem lehet prioritásként kezelni, mert akkor nincs prioritás – mondta az InfoRádiónak Dózsa Csaba.

Dózsa Csaba, a Miskolci Egyetem Elméleti Egészségtudományi és Egészségügyi Szervező Intézetének docense üdvözölte Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere által bejelentett programokat, amelyek véleménye szerint akciótervekkel párosulva középtávon az egészségügyi területek szervezettségében, hosszútávon a halálozási mutatókban is javulást hozhatnak.

Egy kormányzati ciklusban öt területnél többet nem lehet prioritásként kezelni, mert akkor nincs prioritás – mondta, jelezve: "az, hogy párat megnevez a mostani vezetés, az szerintem teljesen jó”. A mentális egészség programja sokat váratott magára – hangsúlyozta a docens. Voltak kisebb programok, például uniós finanszírozással, most például lelkiegészség-központok indulnak különböző járásokban, uniós pályázatoknak köszönhetően. „Ezekhez nagyon jó, hogyha vannak ernyőszerű nemzeti programok, amelyek keretbe foglalják az intézkedéseket, a forrásokat, tudnak mozgósítani civil szervezeteket, szakmabelieket, önkormányzatokat, iskolákat” – emelte ki Dózsa Csaba.

A docens szerint egy ilyen programot a WHO ajánlásaira és hazai kutatásokra, tudományos műhelyek tanulmányaira alapozva elő lehet készíteni. Ezután kell egy irányító szerv, illetve „nagyon fontos, hogy ezek ne maradjanak meg koncepció szintjén, hanem legyen részük egy akcióterv. Egy olyan beavatkozási terv, amelyből látszik, hogy már a nyár végére vagy ősz elejére milyen jogszabályokhoz kéne hozzányúlni, vagy a jövő évi költségvetésben milyen sorokat kéne átcsoportosítani, megerősíteni, hova kellene többletforrás” – fogalmazott.

(forrás: Infostart)
hirdetés

Könyveink