hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Kaphatnak nyugdíj-kiegészítést?

Kaphatnak-e aktív éveik után méltányos nyugdíj-kiegészítést azok a főorvosok, akik a legmagasabb egészségügyi kitüntetésekben részesültek és érdemi tudományos munkát végeztek? Egy kérdés, amire a politikai elit 9 éve nem ad választ. A Magyar Narancs írása.

„Ha a kiváló művészek részesülnek nyugdíj-kiegészítésben, ha a Magyar Tudományos Akadémia rendes és levelező tagjai, valamint az akadémiai doktorok kiemelkedő havi juttatásban részesülnek, akkor a nyugállományba vonult és jól dokumentálhatóan hosszú időn keresztül magas színvonalon dolgozó főorvosok is megérdemelnének valamit” – mondta a Narancs.hu-nak a Deli László.

A kilencvenedik életévéhez közeledő nyugalmazott főorvos szomorúságában kereste meg a portált. Ennek egyik oka, hogy a fentebb említett tisztségviselők és politikusok az elmúlt 9 évben válaszra sem méltatták a felvetést.

„Itt nem rólam van szó, noha ebbe a kategóriába én is beleférnék, hanem olyan nagy tudású szaktekintélyekről, mint környezetemben Pintér Miklós, Iványi János, Márkus Vera és Jakubecz Sándor volt. Közülük már csak kevesen élnek. De a lehetségesen szóba jöhető emberek száma nagyon is véges, azaz nemzetgazdasági szinten a költségvetés meg sem érezné ennek a kiegészítésnek a roppant szerény anyagi vonzatát” – mondta.

Elkeseríti, hogy senki még csak válaszra sem méltatta, és úgy véli, már nincs is remény arra, hogy több mint kilenc év után erre sor kerüljön. Azt látja, hogy a hatalmat semmi, legkevésbé a tudás és a teljesítmény érdekli. Szerinte az is sokat elmond a hazai kormányzati viszonyokról, hogy a rossz mutatók és a megállíthatatlanul fogyó népesség ellenére nincs önálló Egészségügyi Minisztérium.

„Az egészségügyi minisztertől annak idején megkaptam a Pro Sanitate-díjat. Ezt a negyedkilós bronzplakettet sokszor el-elnézegettem, és már többször elhatároztam, hogy visszaküldöm. Aztán nem tettem meg, hanem 2010 év elején elküldtem felvetésemet, javaslatomat a már említett uraknak. Úgy érzem, kör most zárult be. Válasz nélküli és visszhangtalan lett kezdeményezésem. Ez is elmond egyet és mást viszonyainkról” – zárta mondandóját Deli László.

A teljes cikk

(forrás: Magyar Narancs)
hirdetés

Könyveink