hirdetés
hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Jubileumi konferenciát tartottak a védőnők

90 éve alakult Zöldkeresztes Egészségvédelmi Szolgálat, ennek kapcsán Jubileumi Konferenciát rendeztek szeptember 29-én Gödöllőn.

A Zöldkeresztes Védőnői Szolgálat megalakulásának 90 éves évfordulóját ünnepelték 2017. szeptember 29-én, melynek méltó helyet adott a patinás Királyi Kastély Lovardája, Gödöllőn.

A múlt század húszas éveinek utolsó harmadában a hazai egészségügynek egy új vonulata, a megelőző jellegű közegészségügyi munka kezdett kibontakozni. Létrehozásában jelentős szerepe volt a m. kir. Országos Közegészségügyi Intézetnek (1927), amelynek feladataiban hangsúlyozottan szerepelt többek között az általános egészségvédelemi rendszer kiépítése, a „zöldkeresztes” egészségvédelmi szolgálat megteremtése, a megfelelően képzett egészségügyi személyzet a védőnők képzése.

Előtérbe került a falusi lakosság elhanyagolt egészségi állapotának javítása. A különböző tanulmányok megállapították, hogy egyes az intézményeket nem lehet ugyanúgy megvalósítani egy kis községben, mint a nagy városokban. Az egészségvédelmi munka új rendszerét kellet kialakítani az általános családvédelmet, mely a család minden egyes tagjának védelmével foglalkozott.

Akkoriban az egészségvédelmi munka célja volt a falun élő lakosság egészségügyi és szociális helyzetének javítása, a fertőző betegségek elleni küzdelem, a közegészségügyi állapotok javítása és ennek érdekében a hálózat kiépítése. A fenti sorokat olvasva szinte napjaink kihívásait látjuk.

Vajon hogyan tud a 102 éves hivatás a tradíciók megtartásával megfelelni a jelen kor kihívásainak? Mit üzen a zöldkeresztes szemlélet napjaink védőnői számára?

A résztvevőket köszöntötte Beneda Attila helyettes államtitkár, Család- és ifjúságügyért Felelős Államtitkárság, Betlehem József kormánybiztos, Gémesi György Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, Odor Andrea országos vezető védőnő, dr. Pogány Magdolna főiskolai tanár, SZTE ETSZK Preventív Egészségügyi Gondozás Tanszékéről, Gulyásné Kedves Magdolna fővárosi vezető védőnő, Nagy Árpád igazgató, Tormay Károly Egészségügyi Központ, Richter Márta, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Országos Elnökségének tagja, valamint Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők Egyesülete elnöke

Az előadások sorra vették a fő feladatokat: a gyermeket váró családok támogatása, felkészítés a gyermek fogadására, a szülésre; gyermekek védelme, fejlődésüknek nyomon követése; gyermekjogok, jogi környezet, szülők felelőssége, Gyermekjóléti Szolgálattal való kapcsolat; visszaemlékezés az elődökre, munkásságuk jelentősége a hivatást ma gyakorlók számára; képzés átalakulása, az Egészségtudományi Karokon folyó oktatói tevékenység.

A rendezvényen 2. alkalommal adták át a Magyar Önkormányzatok Szövetsége által alapított Arany Gyűrű Díjat. A kitüntettek: Kahlichné prof. dr. Simon Márta nyugalmazott főiskolai tanár, Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar, valamint Barakonyi Margit területi védőnő Tormay Károly Egészségügyi Központ, Gödöllő.

Az előadások mellett a művészi élményt Annus Réka népdalénekes és a Frédéric Chopin Zeneiskola növendékeinek ünnepi műsora biztosította. A konferenciateremben kiállítás mutatta be a védőnői hivatás történetét és a Gödöllői Mintajárásban használt egykori dokumentációt, és eszközöket. A kiállításhoz a tárgyak a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Kahlichné dr. Simon Márta, a Magyar Védőnők Egyesülete, és a gödöllői védőnők biztosították.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés