hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Ingyenes lesz a bárányhimlő elleni oltás

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón jelentette be, hogy 2019. január 1-jétől felkerül az életkorhoz kötött, ingyenes védőoltások közé a bárányhimlő elleni vakcina, ami egy újabb, jelentős lépés az esetenként súlyos szövődményekkel járó betegség elleni küzdelemben. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) üdvözli a kormány döntését, mely tovább szélesíti a kisgyermekek fertőző betegségekkel szembeni védettségét.

A Nemzeti immunizációs program keretében a bárányhimlő elleni oltással bővül az életkorhoz kötött védőoltások köre. A bárányhimlő elleni oltást két részletben kell beadni, 15 és 18 hónapos életkorban.

Dr. Holchacker Péter, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének (AIPM) igazgatója szerint ez a lépés hozzájárul ahhoz, hogy visszaszoruljon az esetenként súlyos szövődményekkel és kórházi kezeléssel járó fertőző betegség terjedése, illetve adott esetben enyhébb legyen a lefolyása. A bárányhimlő leggyakoribb szövődménye a bőr bakteriális felülfertőződése és hegesedése, de előfordulhat akár tüdő-, agyvelő- vagy agyhártyagyulladás is. Az AIPM igazgatója elmondta, hogy a bárányhimlő elleni oltás beemelésével nem kizárólag az oltott gyermekek védelme valósítható meg, hanem olyan személyeké és családtagoké is, akik életkoruk vagy alapbetegségük miatt nem olthatóak. Nem elhanyagolható továbbá a döntés nemzetgazdasági hatása sem, hiszen a kevesebb megbetegedés miatt csökken a szülők táppénzes napjainak száma, és csökkennek a kórházi kiadások.

Magyarországon az életkorhoz kötött védőoltások rendszere példaértékű: világviszonylatban is kiemelkedően magas a csecsemők és kisgyermekek átoltottsága (azaz a népességnek egy adott fertőzés elleni oltásos védelme). A védőoltások azért fontosak, mert nem csupán az akut betegséget előzik meg, hanem a fertőző betegség következtében kialakuló krónikus betegségeket is képesek kontroll alatt tartani. Emellett a vakcinák indirekt módon csökkentik az antibiotikumok felhasználását, így hozzájárulnak az antibiotikum-rezisztencia csökkentéséhez. A védőoltások alkalmazásának köszönhető, hogy létezik olyan fertőző betegség (fekete himlő) amit sikerült teljesen kiirtani bolygónkról, de a gyermekbénulás regionális megszüntetése, valamint a diftéria, a tetanusz és szamárköhögés által okozott halálesetek számának jelentős csökkenése is a vakcinák elterjedésének köszönhető.

Dr. Holchacker Péter elmondta, hogy az oltóanyagok kifejlesztése és előállítása egyaránt magas hozzáadott értékű, csúcstechnológiát igénylő folyamat. Egy oltóanyag átlagos gyártási ideje 18-24 hónap, amelynek során akár 500 gyártási folyamat, 600 minőségi teszt és 400 alkotóelem is szükséges lehet.

Az AIPM igazgatója a mostani pozitív döntés kapcsán azt is kifejtette, hogy további innovatív készítmények társadalombiztosítási támogatásba való befogadásáról zajlottak előremutató szakmai egyeztetések. Ezért reményei szerint számos terápiás területen hamarosan új, korábban a rendes támogatási rendszerben nem hozzáférhető készítmények válnak valóban elérhetővé a magyar betegek számára.

(forrás: Front Page Communications, Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés