hirdetés
2022. augusztus. 11., csütörtök - Zsuzsanna, Tiborc.
hirdetés

 

Jobban jósol az orvosnál a MI

Amikor az orvosok még nem látnak semmi rendelleneset, a mesterséges intelligencia (MI) már megjósolja a páciens halálát, írja az Index.

400 ezer ember 1700000 EKG-eredményét futtatták le egy mesterséges intelligencián (MI) egy nagyszabású pennsylvaniai orvosi vizsgálatban, hogy megnézzék, kik fognak a szívműködésükből előre jelezhetően meghalni a vizsgálatot követő egy éven belül. Amikor a kockázatelemzést összevetették a tényleges mortalitással, kiderült, hogy az MI pontosabban jelezte előre az életveszélyt, mint a szívspecialisták. Hogy miből, azt az utólagos elemzés után sem értik egyelőre.

Brandon Fornwalt által vezetett kutatócsapat az MI algoritmusát kétféle adattal tanította be: az egyszerűbb modellben csak az EKG feszültséget mérő nyers adatait adták meg, az összetettebben ezen kívül a betegek életkorát és nemét is meghatározták.

A MI ezek alapján tett valószínűségi előrejelzéseket, hogy melyik páciensek halnak meg egy éven belül. Méghozzá nagy pontossággal: a tényleges mortalitással összevetve az MI 0.85-ös valószínűséget ért el. Ez jobb, mint az orvoslásban jelenleg használt előrejelzési modellek, melyek 0,60 és 0,8 közötti pontszámokra képesek.

Az MI pontosan jelezte előre az életveszélyt olyan esetekben is, ahol a kardiológusok normálisnak látták az EKG-adatokat. Három kardiológus utólag egymástól függetlenül újra átnézte az adatokat, de ekkor sem láttak olyan szokatlan, veszélyre utaló mintázatot, amit az MI észrevett, írja az Index.

(forrás: Index)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink