hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

 

Jakab: A delta után újabb mutációi is lehetnek a koronavírusnak

Hosszú hallgatás után exkluzív interjút adott a Híradónak Jakab Ferenc virológus, közli az ATV portálja.

A magyarországi 65 százalékos átoltottság Jakab Ferenc virológus szerint magasnak mondható, így véleménye szerint nem lesz olyan durva a negyedik hullám nálunk, mint Romániában. Jelenleg azt is vizsgálják, hogy bár a delta variánsnak nagy a fertőzőképessége, de lehet, hogy enyhébb lefolyású betegséget okoz, mint az alfa.

"A klinikai vizsgálatok jelenleg is folyamatban vannak, a megfelelő beteg statisztikai vizsgálata után lehet azt kijelenteni, hogy valóban nem okoz olyan klinikai tüneteket, mit az alfa variáns", fogalmazott a Pécsi Tudományegyetem virológus professzora. Jakab szerint több cég is kutatásokat és teszteket végez, de egyelőre nincs teljesen hatékony gyógyszer a covid ellen. Bár biztos benne, hogy előbb-utóbb meglesz a hatékony terápia, szerinte egyelőre meg kell tanulni együtt élni a vírussal.

"Eltűnni biztos nem fog ez a vírus, arra van esély, hogy visszagyengül egy szezonális vírussá, de ennek a lehetősége is egyelőre megkérdőjelezhető". Addig viszont számolni kell azzal, hogy a delta variáns után további mutációk is létrejöhetnek, tehát nagy valószínűséggel nem a negyedik lesz az utolsó fertőzési hullám.

"Ameddig a vírus körforgásban van, amíg a vírus replikálódik, addig mutációk voltak vannak és lesznek is. Ezért kell az oltás, hogy megállítsuk a replikációt", hangsúlyozta.

További részletek és videó az ATV honlapján

(forrás: ATV)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink