hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.

Itt az új országos vezető ápoló!

Csernus Mariann az új országos vezető ápoló január eleje óta; a pozíció tavaly, a háttérintézmények tavaszi átszervezésekor visszhang nélkül szűnt meg.

Az országos vezető ápolói pozíció létrehozására 2012 februárjában tett ígéretet az akkori államtitkár, Szócska Miklós. Bár 1993-ban miniszteri határozat született arról, hogy országos főápoló intézze a szakma ügyeit, a korábbi egészségügyi tárcánál működő főosztály 8–10 évnyi munka után „valamiért eltűnt”.

A posztra több mint egy évvel később, 2013 májusában nevezték ki dr. Bagosi Gabriellát, aki a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) főosztályvezetőjeként látta el a feladatot, a munkájához szükséges forrást és infrastruktúrát azonban nem biztosították. Kinevezésének évében elkészítette az Országos Ápolási Stratégia 2020-ig szóló tervezetét, amelynek szakmai és társadalmi vitája elmaradt, és nem került fókuszba a szakpolitikában sem, bár Bagosi Gabriella olyan égető problémák megoldását is sürgette, mint az önálló ápolási intézmények létrehozása, a szakma presztízsének újraépítése, vagy a szakdolgozói életpályamodell kidolgozása. Végül az akkori tervekből nem lett semmi, és a „csendes” munka után visszhang nélkül tűnt el a színről a vezető ápoló, akinek státusza GYEMSZI átszervezésével tavaly tavasszal megszűnt.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) akkori vezetője, Ónodi-Szűcs Zoltán mai államtitkár egyébként azzal indokolta a pozíció felfüggesztését, hogy az új szervezet kizárólag fenntartói feladatokat lát el, módszertani kérdésekkel nem foglalkozik.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) a 100 ezer fős szakdolgozói kart felelősen képviselő személy kinevezését sürgette az államigazgatásba tavaly márciusi nagygyűlésén, ahol arra ígéretet is tett Zombor Gábor államtitkár. Néhány hónappal később alakult meg az Emberi Erőforrás Minisztérium (EMMI) Egészségügyi Ágazati Humánerőforrás és Ápolásügyi Főosztálya; itt kapott új státuszt az országos vezető ápoló, és nevezték ki a posztra január elején Csernus Mariannt. Minthogy az ágazatért felelős államtitkárság nem jelentette be a kinevezést, így egyelőre nem tudni, milyen feladatokkal bízták meg a főápolót.

Raskovicsné Dr. Csernus Mariann PhD a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Főiskolai Karának adjunktusa. Felnőtt szakápolói oklevelét 1993-ban, diplomás ápolói oklevelét 1998-ban szerezte, 2003-ban egyetemi okleveles ápolói diplomát szerzett a POTE Egyetemi Diplomás Ápoló szakán. 2010 óta tanársegédként dolgozik az SE ETK Ápolástan Tanszékén, doktori fokozatát 2013-ban szerezte meg az SE Doktori Iskolájában. 2015 decemberében a MESZK Etikai Kollégiuma elnökének választották.
hirdetés

Könyveink