hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Irányelv a stressz inkontinencia fizioterápiás kezeléséről

A stressz inkontinencia fizioterápiás kezeléséről című szakmai irányelvet a kollégium Mozgásterápia, fizioterápia Tagozat készítette.

A női lakosság 16 és 65 év közötti korcsoportjában a vizelet inkontinencia leggyakoribb (80%) formája a stressz inkontinencia, melynek jellemzője a hasűri nyomásfokozódásra (köhögés, tüsszentés, futás, emelés) jelentkező akaratlan vizeletvesztés.

A stressz inkontinencia súlyos következményekkel, és költségekkel járó állapot, amely nagymértékben rontja a beteg életminőségét. Az érintett személy életének minden aspektusát érintheti, úgymint a munkából való kiesés, pszichés megterhelés, embertársaktól való elzárkózás. Az inkontinencia átlagos prevalenciája (egy bizonyos betegségben szenvedő egyének aránya a teljes népességben) a különböző nemzetközi statisztikák szerint 5-45%, nőknél 4,6-58,5%, férfiaknál 1,6-24% közötti.

Jelen egészségügyi szakmai irányelv az egységesebb kezelést biztosító, illetve hatékonyabb kontinencia ellátás fizioterápiás modelljét ismerteti. A stressz inkontinencia elsővonalbeli kezelése a kismedencei fizioterápia/medencefenék izomtréning, ami olyan gyógytornász által végzett komplex tevékenység, amely magába foglalja a medencefenék izomzatának célzott mozgásterápiáját, és egyéb fizioterápiás módszereket is. Az ajánlott fizioterápiás eljárások alkalmazásával biztosított az inkontinencia ellátás különböző szintjein megvalósuló együttműködés, és a jól működő terápiás hálózat kiépülésének lehetősége. Az egészségügyi szakmai irányelv célja a stressz inkontinencia megelőzése, gyógyítása, illetve súlyossági fokának csökkentése fizioterápiás módszer alkalmazásával.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés