hirdetés
hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Intravaginális progeszteron vetélés ellen?

Az intravaginális progeszteron nem minden esetben csökkenti a hüvelyi vérzést követő vetélési kockázatot, írja a PharmaOnline.

A terhesség alatti vetélés egyik gyakori előjele a hüvelyi vérzés. Olyan kezelés, ami a fenyegető vetélés 100 százalékos biztonsággal való kivédésére alkalmas, nem ismert. Az 1950-es évek óta ilyen esetekben alkalmazott progeszteron hatásosságát többen megkérdőjelezik. Egy 2018-ban publikált Cochrane metaanalízis kismértékű hatást tulajdonít a progeszteronos kezeléseknek a fenyegető spontán abortusz kivédésében; miközben az Amerikai Szülészeti és Nőgyógyászati Kollégium (ACOG) egymással ellentmondónak véli az ezen a területen rendelkezésre álló eredményeket, írja a PharmaOnline.

Egy 2019-ben publikált placebo-kontrollos vizsgálat eredményei alapján a terhes nőknél a vaginális vérzéseket követően adagolt intravaginális progeszteron nem képes a vetélések kockázatát csökkenteni.

Hiába a napi 2x400 mikrogramm intravaginális progeszteron

A 48 brit klinikai centrumban végzett PRISM-vizsgálat (Progesterone in spontaneous miscarriage) részeként a terhesség első 12 hetében jelentkező hüvelyi vérzést követően a nők (n=4153; 16 és 39 év közötti nők) egyik csoportja progeszteronos hüvelykúpot kapott (napi 2x400 mikrogramm mikronizált progeszteron), míg a másik csoportja placebo kúpot alkalmazott a terhesség 16. hetéig.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

A vizsgálat végpontjaként a 34. terhességi hetet követően bekövetkező élveszületés szolgált. Mint az eredményekből kiderült, a progeszteronos csoportban a nők 75 százalékánál, míg a kontroll-ágon a nők 72 százalékánál valósult meg a primer végpont. Mindez nem jelent szignifikáns különbséget a kezelt és a kontroll csoportok között.

A több vetélésen átesett nőknél hatásos az intravaginális progeszteron

A vizsgálatot végző kutatók rámutattak arra, hogy a vizsgálatban részt vevő nők egyik alcsoportjánál (n=137), azoknál, akik kórtörténetében már legalább 3 korábbi vetélés szerepelt, eredményesnek bizonyult a gesztagén alkalmazása. Az intravaginális progeszteronnal kezeltek körében ugyanis 72 százalékban, míg a kontroll-csoportba soroltaknál csak 57 százalékban valósult meg a primer végpont. Mindez jelentős és szignifikáns hatást takar. A számítások alapján – ebben a rizikócsoportban a progeszteron alkalmazásával – Nagy-Britanniában évente 1000 gyermek életét lehetne megmenteni.

Kedvező mellékhatásprofilú, teratogén rizikótól mentes kezelés

A vaginális progeszteron-alkalmazás mellett szól egyértelműen az az érv is, hogy a hüvelyben történő progeszteron-alkalmazás gyakorlatilag mellékhatásoktól mentesnek bizonyul. Az intravaginális progeszteron-adagolás nem jár a fejlődési rendellenességek kockázatának a fokozódásával sem; annak a prevalenciája – a citált vizsgálat alapján – 3,4 százalék körülire tehető mind a kezelt, mind a kontroll csoportokban.

(Forrás: NEJM)

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés