2022. január. 27., csütörtök - Angelika.
hirdetés
hirdetés

Inhalált hipertóniás sóoldat a virális bronchiolitis kezelésben

Megvizsgálták, hogy gyermekek közepesen súlyos virális bronchiolitise esetén az ambulánsan alkalmazott 3 százalékos hipertóniás sóoldat inhalációjával csökkenteni lehet-e a kórházi felvételek számát.

A vizsgálatba 2 éven aluli gyermekek kerültek be, akik a közepesen súlyos virális bronchiolitis miatt sürgősségi osztályi kivizsgálásban részesültek. A randomizált, kettős-vak vizsgálat (összesen 81 gyermek) egyik karán a betegek három egymást követő alkalommal 4 ml 3 százalékos hipertóniás sóoldatot inhaláltak, a másik karon 0,9 százalékos volt a sóoldat.

Az inhalációs hipertóniás sóoldattal történő kezelésnek rövidtávon nem volt statisztikailag szignifikáns előnye. Ugyanakkor az első csoportba kerülők valamivel gyorsabban javultak, és kevesebben kerültek kórházi felvételre, mint a második csoportba soroltak (a különbség nem volt szignifikáns).

Forrás: Canadian Journal of Emergency Medicine 2010; 12: 477-484.

Dr. Szalka András
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

„Ezt nem lehet felfogni. Én sem hittem el, mi következik majd”, mondja Kollár István, az Alzheimer című dokumentumfilm készítője, aki a forgatás során személyesen is érintetté vált.

„Amíg nem adom fel, legyőzhetetlen vagyok” mottója már-már szállóigévé vált. Ezt írta fel egy saját molinóra, amikor üzenetet küldött a sorstársaknak.