hirdetés
2022. december. 07., szerda - Ambrus.
hirdetés

Indulnak a tárgyalások, egy hét múlva kormány előtt a kórházkonszolidáció

Április 8-án dönt a kormány a konszolidációról; ekkor dől el, hogy megkapja-e az ágazat a központi költségvetésben szereplő 60 milliárd forintot; Zombor Gábor államtitkár szerint erre nagy az esély. Az ÁEEK igazgatója, Ónodi-Szűcs Zoltán megkapta a felhatalmazást, hogy kezdjen tárgyalni a beszállítókkal. Zombor szerint egyelőre kérdéses, hogy ez a kórházakon, vagy az ÁEEK-n keresztül történik-e.

Kapcsolódó cikkek

Információink szerint a szerdai, a szaktárca épületében megtartott kórházigazgatói egyeztetésen elhangzott, hogy a megyei egyeztetés tovább folytatódik. Az emberi erőforrások minisztere kiadott egy utasítást, ami április elsejével megalapította a megyei gazdasági bizottságokat, melyek az érintett intézmények gazdasági igazgatóit, illetve az Állami Egészségügyi Ellátó Központ delegáltjait tömörítik, az utóbbiak vezetésével. A gazdasági bizottság feladata olyan javaslatok megfogalmazása, melyek segítségével javítható a működés hatékonysága és biztosítható a kórházak adósságmentes működése (beszerzés, háttértevékenységek térségi-országos központosítása, racionalizálása), továbbá feladatuk az új kapacitásokhoz igazodó struktúra meghatározása.

Megalakult egy másik testület is, az egészségügyi bizottság, mely a kórházak főigazgatóiból, illetve az OEP delegáltjából és állandó meghívottként az Országos Tisztifőorvosi Hivatal és az Orzágos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ képviselőiből áll. Feladata, hogy a következő hónapokban véglegesítse az adott megyében található intézmények kapacitásait, progresszivitási szintekkel, szervezze a beteg-utat, és a helyi önkormányzatok javaslatait figyelembe véve – a kormánymegbízottakon keresztül – véglegesítse a kórházak területi ellátási kötelezettségét.

A két testület munkája közötti összhangot segíti az a tény, hogy a gazdasági bizottság vezetője részt vesz a főigazgatói testület munkájában, meghívottként. A finanszírozási kérdésekben az OEP-nek kvázi vétójoga van, így ellenében nem jöhet létre egyezség.

MedicalOnline
a szerző cikkei

cimkék

hirdetés
hirdetés

Könyveink