hirdetés
hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Ilyen lesz a kollegiális vezetői rendszer

Augusztus 1-je és szeptember 30-a között választhatják meg a háziorvosok a munkájukat felügyelő és koordináló területi kollegiális vezetőket, akik a tervek szerint havonta 255 ezer forintért 50-55 körzet orvosait fognák össze – tudta meg a MedicalOnline.

A két évvel ezelőtt elfogadott alapellátási törvény megalkotói – a kapcsolódó rendeletekkel mai napig adósok – még négy struktúrában, három szinten képzelték el a kollegiális vezetői rendszer bevezetését. Külön-külön a vegyes, a gyerek- és a fogorvosi praxisoknál, valamint a védőnőknél országos, megyei és járási kollegiális vezetőket neveztek volna ki. Már akkor megfogalmazódott kritikaként, hogy járási szinten nem is minden esetben értelmezhető az elképzelés, hiszen vannak olyan területek, ahol csak egy-két háziorvos praktizál. Mint azt a MedicalOnline megtudta, a szakpolitika ezúttal meghallotta a szakma érveit.

Kollegiális vezető – területi, megyei és országos szinten – a tervek szerint az lehet, aki területi ellátási kötelezettséggel, háziorvosi szakvizsgával aktívan praktizál, orvosi gyakorlatot legalább tíz, háziorvosit pedig legalább 5 éve folytat, és 65 évesnél nem idősebb. Megbízásuk három évre szól.

A területi kollegiális vezető

A háziorvosok, házi gyermekorvosok, és az alapellátó fogorvosok járásokhoz igazítottan, megyénként, valamint országos szinten választhatnak maguk közül kollegiális vezetőt a tervek szerint. Egy-egy vezetőhöz 50-55 praxis tartozhat majd, ami azt jelenti, hogy a vegyes praxisoknál általában 5-8, a gyermekpraxisoknál 2-4, míg a fogorvosok esetében 3-7 területi kollegiális vezető lesz megyénként. A gyermekpraxisok számából eredően csupán egy-egy kollegiális vezetőre lesz szükség az ország hét megyéjében, viszont Budapesten lesznek a legtöbben: 16 területi kollegiális vezetőt választhatnak a felnőtt körzetek orvosai, 10 főt a gyermekorvosok, és 12 főt a fővárosi fogorvosok. A vezetőkre – regisztrációt követően – az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) által biztosított elektronikus felületen voksolhatnak majd a kollégák, augusztus 1-je és szeptember 30-a között. A területi vezető munkáját megbízási szerződés alapján havonta 255 ezer forinttal díjazná az ÁEEK.

A területi vezető feladata a folyamatos kapcsolattartás, az alapellátási feladatokat érintő változások kommunikációja, az orvosok munkájának, valamint az ügyeleti rend kialakításának koordinálása. Segítenie kell az önkormányzatokat a települési egészségterv kidolgozásában, és támogatást kell nyújtania a népegészségügyi feladatokban is, ösztönözve az egészségfejlesztési irodák és az alapellátók közötti együttműködést. A vezető rendszeresen konzultál a területén dolgozó háziorvosokkal, a megbeszélések elsődleges célja a betegellátás minőségének javítása, és a megfelelő dokumentáció fenntartása. A terület alapellátási tevékenységét félévente kell értékelnie, emellett javaslatokat is tesz a felmerülő problémák megoldására. Az ezekről készülő jelentést a megyei vezetőnek továbbítja.

A megyei és országos vezető

A megyénként egy szakmai vezetőt a területi kollegiális vezetők választják meg, ám nem előírás, hogy maguk közül kell őt jelölniük; bármelyik, a megyében dolgozó háziorvos vállalhatja a feladatot, aki a kritériumoknak megfelel. A megyei vezető díjazása a tervek szerint 390 ezer forint lenne, kinevezésük november 1-jével várható. Feladatuk a területi kollegiális vezetők tevékenységének irányítása és szakmai támogatása, a megyéken belül ők mediálják a kapcsolatokat az alap- és a szakellátás között. A megye alapellátását félévente kell értékelniük, és arról az országos vezetőnek beszámolniuk.

Nem szavazással, hanem pályázat útján jelölik ki az országos vezetőt, a tervek szerint a szeptember 15-éig beérkező pályázatokról – amelyeket előzetesen a Magyar Orvosi Kamra véleményez – az ÁEEK-ban felállított bírálóbizottság döntene november 1-jéig, díjazását 600 ezer forintban határozták meg.

Az országos szakmai vezető háromhavonta egyeztet a megyei vezetőkkel, munkájukról félévente készít jelentést az ÁEEK-nak. Részt vesz az alapellátásra vonatkozó koncepció kidolgozásában, valamint kapcsolatot tart a szakmai kollégium illetékes tagozatával és a szakmai szervezetekkel.

Tarcza Orsolya
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés