hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Ilyen az út a szolgálati jogviszonytól öregségi nyugdíjig

Hogyan lehet befejezni a munkát az egészségügyi szolgálati jogviszony után, és öregségi nyugdíjba vonulni? A lehetőségeket az ado.hu ismerteti.

A nyugdíj jogosultság a nyugdíjkorhatár betöltésekor következik be, 1957-től születetteknél a 65. életév betöltésekor (szolgálati idő követelmény legalább 20 év szolgálati idő megléte).

Lehetőségek a jogviszony megszüntetésére:

  1. Közös megegyezéssel a nyugdíjkorhatár betöltésének az időpontjára meg lehet szüntetni a jogviszonyt, ha a felek így állapodnak meg, ekkor nem kell tovább dolgozni, ettől a naptól kérhető a nyugdíj megállapítása.
  2. Ha az egészségügyi szolgálati jogviszonyban álló nyújtaná be a felmondását, (a felmondást nem kell megindokolnia), 30 napos felmondási idővel szűnik meg a jogviszony, amit le kell dolgozni. A felmondás benyújtható a korhatár betöltése előtt is, úgy számítva a felmondási időt, hogy a korhatár betöltésére az leteljen.
  3. Ha a munkáltató mondana fel, a korhatár betöltésétől már nem kell megindokolnia a felmondást, mert a munkavállaló a nyugdíjkorhatár betöltésétől legalább 20 év szolgálati idő meglétekor munkajogilag már akkor is nyugdíjasnak minősül, ha még nem igényelte a nyugdíjat. (l: Munka Törvénykönyve 294.§ g) pont ga) alpont)

Erre, az indokolás nélküli felmondásra a nyugdíjkorhatár betöltésétől van lehetősége a munkáltatónak. Ekkortól kezdődhet a felmondási idő, amelynek hossza a munkáltatónál jogviszonyban töltött idő hosszától függ, az legalább 30 nap, legfeljebb 90 nap (ez utóbbi legalább 20 év, a munkáltatónál töltött munkaviszonynál jár). A felmondási idő felére fel kell menteni a munkavállalót a munkavégzés alól.

Nyugdíj szempontból a 3..lehetőség a legelőnyösebb, mert ez a nyugdíj összegére igen kedvező hatással van. Az a személy ugyanis, aki 20 év szolgálati idővel rendelkezik, és a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltése után a nyugdíj megállapítása nélkül legalább 30 napra szolgálati időt szerez (tovább dolgozik), nyugdíjnövelésben részesül. A nyugdíj növelés mértéke minden 30 nap után az öregségi nyugdíj 0,5%-a. (l: a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény 21.§) Itt tehát, igaz ugyan, hogy a korhatár betöltése után még történik munkavégzés, csak ezt követi a nyugdíj kezdete, de jár a nyugdíj növelés (0,5-1,5% ), és az ebben az időben kapott kereset is beszámít a nyugdíj összegébe.

Nők 40

Más a helyzet abban az esetben, ha az egészségügyi szolgálati jogviszonyban álló hölgy a nők negyven év jogosultsági idővel történő kedvezményes nyugellátását kívánja igénybe venni.

A kedvezményes nyugellátáshoz szükséges jogosultsági időt a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv határozatával kell igazolni.

Ebben az esetben, hasonlóan a közalkalmazotti jogviszonynál található felmentési szabályhoz, kérelemre kötelező az egészségügyi szolgálati jogviszonyban álló hölgy jogviszonyának munkáltatója általi felmondással történő megszüntetése. A felmondás „időben előre” történik, még a nyugdíj jogosultság bekövetkezése előtt, így amennyiben az a szándéka a hölgynek, hogy a negyven év jogosultsági idő megszerzésekor azonnal nyugdíjba vonulhasson, befejezve a munkát, ennek nincs akadálya – írja az ado.hu.

(forrás: Adó.hu)
hirdetés

Könyveink