hirdetés
2024. április. 17., szerda - Rudolf.

Ingyenes tesztet szeretne a lakosság kétharmada

Ingyenes tesztet akar a lakosság majdnem kétharmada, derül ki a Napi.hu számára a Pulzus Kutató által készített friss közvélemény-kutatásból.

A kormány hétfői hatállyal hatósági árat vezetett be a piacon: 19 500 forintra vitte le egy vizsgálat árát. Bár a határozat erről csak pénteken délelőtt jelent meg, már Orbán Viktor szerda esti bejelentése után több magánlabor és egészségügyi szolgáltató jelezte, hogy az árazás az önköltségüket sem fedi, ezért leállnak. Mint arról a lap korábban már beszámolt, ha a lakossági teszteléssel fel is hagynak, a berendezéseik szabad kapacitását átadhatják a Nemzeti Népegészségügyi Központnak, ami információik szerint 22 ezer forint körüli áron szerződött eddig a magánlaborokkal a PCR-tesztek elvégzésére.

A Napi.hu számára a Pulzus Kutató készített közvélemény-kutatást arról, hogy az emberek mennyire elégedettek a hatósági árazás ötletével, amelyből látszik, hogy az emberek valamivel több mint negyede tartja ezt csak elégséges kormányzati lépésnek. A képet árnyalja, hogy a reprezentatív mintavételes felmérés akkor készült, amikor még az összeg nagysága nem is volt ismert. Hat százalék szerint a piacra kellene hagyni az árazás kérdését, míg 61 százalék úgy véli, hogy teljesen ingyenesen kellene biztosítania az államnak a vizsgálatokat.

A nemek szerinti megoszlást tekintve a nők 26, a férfiak 28 százaléka támogatja a kormány lépését. Míg az ingyenesség kérdésénél épp fordított a helyzet, 60-63 százalék a megoszlás, de a nők támogatják inkább az ingyenességet. A fiatalok között a legnagyobb az aránya a hatósági árazást támogatóknak, nekik 29 százalékuk tartja ezt elégséges megoldásnak, míg az idősek között csak 26 százalék van ezzel így. Utóbbi csoportban a legnagyobb azok aránya, akik nem tudnak véleményt alkotni a kérdésről, de náluk is csak 8 százalék. Két százalékon belül van (60-62 százalék) minden korosztálynál az ingyenességet támogatók aránya.

Orbán Viktor miniszterelnök szokásos péntek reggeli rádiós tájékoztatójában mondta el, hogy a nemzeti konzultációt visszaküldő 1,8 millió ember akarata szerint szervezik az ország védekezését. Akkor arról beszélt, hogy az emberek egyértelműen azt akarják, hogy az ország ne álljon le, működjön tovább a gazdaság. Lényegében ez annak kimondása volt, hogy most elmaradnak a tavaszihoz hasonló szigorú intézkedések, és ahogy Svédországban, a maszkviselés, a higiéniai és társadalmi távolságtartási szabályok lakossági betartásától várják a koronavírus-helyzet kezelését. Ez viszont a skandináv országban tömeges teszteléssel párosult, ahol ugyan 95-100 korona (35-40 ezer forint) környéki árakat kértek a magánlaborok a PCR-tesztekért, de már az enyhébb tüneteket mutatókat is kivizsgálják ingyenesen, állami keretek között.

(forrás: Napi.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink